Helyi közélet

2014.11.09. 10:34

Szent László Honvédsuli Demecserben

Demecser - Az egyesület 2012-ben jött létre azzal a céllal, hogy a Magyar Honvédséget, a katonai pályát a honvédelmet és a hazafiasságot népszerűsítse foglalkozásain már az általános iskolás korban.

Demecser - Az egyesület 2012-ben jött létre azzal a céllal, hogy a Magyar Honvédséget, a katonai pályát a honvédelmet és a hazafiasságot népszerűsítse foglalkozásain már az általános iskolás korban. Idén harmadik alkalommal vettek részt a foglalkozásokon a fiatalok. Az idei rendezvény egyúttal a nagy háború 100 éves évfordulójának alkalma is volt, így a hősök emléke előtti katonai tiszteletadással, és a koszorúk elhelyezésével kezdődött.

A demecseri parkerdőben, több állomásból álló pályán menetelés, különböző lőeszközök megismerése, és használata volt a feladat. A sérülést nem okozó airsoft pisztolyokkal, és légpuskákkal megtanultak pontosan célba lőni, ami nem csak jó szemet, hanem nyugodt kezet, koncentráló képességet, egész testre kiterjedő fegyelmet igényel.

A hadosztály 1944. október 12-én kapta a nevét első Árpád-házi királyunkról, majd 5 nappal később alakult meg. Nem tartozott sem az SS-hez, sem Szálasi nyilaskereszteseihez. Harci szellemére jellemző, hogy még a németek is tartottak tőlük. Bevetésüket sohasem együtt, hanem ezredekre, zászlóaljakra bontva hajtották végre, mindig a legveszélyesebb frontszakaszon. Elvük az volt, hogy nem ejthetnek foglyot közülük.

Parancsnokukat, Szügyi Zoltán vezérőrnagyot, a Vöröshadsereg sem tartotta bűnösnek, őt végül a szolgalelkű magyar bíróság ítélte életfogytiglani börtönre, amiből 1956-ban szabadult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában