Helyi közélet

2014.11.06. 14:40

Vizet forralt a hegycsúcson

Demecser - Sokunk számára nem sokat mond a CERN mozaikszó, aminek a magyar jelentése: Európai Nukleáris Kutatási Szervezet. 

Demecser - Sokunk számára nem sokat mond a CERN mozaikszó, aminek a magyar jelentése: Európai Nukleáris Kutatási Szervezet. Ez a szervezet működteti a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriumát, ami a svájci-francia határ közelében található. Az ottani kutató munkával, a laboratóriumi kísérletekkel közelebbről is megismerkedhetett a közelmúltban Orosz László, a Demecseri Oktatási Centrum gimnáziumának fizikatanára az Eötvös Loránd Fizikai Társulat szervezésében.

Az egy hetes tanulmányút költségeit a „Jövőnk Nukleáris Energetikusáért Alapítvány” fedezte, a szállást és az étkezést pedig a CERN ajánlotta fel.

– A szakmai előadásokon, amiket a délelőtti órákban tartottak, megismerhettük a részecskegyorsítókat, a detektorokat, hallhattunk a CERN-ben folyó kutatásokról – elevenítette fel élményeit lapunk számára a tanár úr. – Amikor ott jártunk, akkor éppen nem voltak kísérletek, ezért a délutáni üzemlátogatások alkalmával láthattuk a detektorokat is.

Megtekintettük a LHC (Nagy Hadronütköztető) gyűrű 27 km kerületű alagútjában lévő ATLAS detektort, amily a föld felszíne alatt 100 méterre található. A 45 méter hosszú és 25 méter átmérőjű hengeres detektor 7 ezer tonnát nyom. A másik detektor a Compact Muon Solenoid (CMS) az LHC franciaországi területére, Cessy-be esik. A teljes detektor hengeres alakú, 21 méter hosszú, 16 méter átmérőjű és közel 12500 tonna tömegű, több vasat tartalmaz, mint az Eiffel-torony. Megtekintettük a Microcosm kiállítást is, ami széles körét mutatja be a részecskefizikának, valamint a megismerhetjük általa a CERN történetét.

Utunk során mértük a radon koncentrációját, megismételtünk néhány klasszikus fizikai kísérletet is. Megmértük a hang sebességét és a víz forráspontját a CERN-ben, valamint Chamonix-ban a Mont Blanc 3842 méteres Aiguille du Midi csúcsán, ahová felvonóval jutottunk fel.

A további részletek a Kelet-Magyarország 2014. november 6-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában