Helyi közélet

2014.12.13. 12:08

A rossz fiút is jól alakítja

Nyíregyháza - Vaszkó Bence szerint a jó színész mindig valamilyen igaz dolgot képvisel, és alárendeli magát a munkájának.

Nyíregyháza - Vaszkó Bence szerint a jó színész mindig valamilyen igaz dolgot képvisel, és alárendeli magát a munkájának.

Szerencsésnek érzem magam, hogy a Móricz Zsigmond Színház csillagszemű, mosolygós művészével, Vaszkó Bencével készíthettem interjút a Hair című sikerdarab kapcsán.

Bence elmondta: tizenévesen a nevelőapja javaslatára vett részt egy drámatáborban, ahol ajánlották, hogy jelentkezzen a színművészetire. Az államvizsga után ismerkedett meg Tasnádi Csabával, aki állást ajánlott, így került a nyíregyházi színházhoz.

– Kis szerepekkel kezdtem, és igyekeztem egyre feljebb kerülni azon a bizonyos létrán, amíg eljutottam a főszerepig. A tavalyi évet Debrecenben töltöttem, mert úgy éreztem, változásra van szükségem. A Csokonaiban éppen igazgatóváltás volt, Ráckevei Anna lett a teátrum vezetője, ő hívott. Sokféle szerepet kaptam, voltak verses estek is. Az egyik kedvenc darabom a Hét randi volt. Végül a visszatérés mellett döntöttem, mert hiányzott az itteni életem, a barátaim. Szakmailag is színesebb a paletta és a társulat, nem beszélve a remek hangulatú estékről a büfében…

Fontos a csapatmunka

A felkészülés fázisairól és a Hair-ben nyújtott szerepéről így mesélt: – Ha sok a líra, akkor leülök és megtanulom, de a Hair vagy Az ellopott futár szövegeit a próbákon tanultam meg. A Hair-ben, ahol csak a dalokat kellett megtanulnom, egy igazi rossz fiút alakítok. Sokan mondták, hogy illett hozzám Berger karaktere, én is közel éreztem magamhoz. Mindegyik dal az eredeti hangnemben szólal meg, így akár a Broadway-n is megállná a helyét a mű!

Mitől lesz valaki jó színész? Hogyan viszonyulsz a kritikákhoz? Milyen darabokban láthatunk még? – sorakoztattuk fel újabb kérdéseinket Bencének. – Számomra az a jó színész, aki valamilyen igaz dolgot képvisel, és bizonyos szinten alárendeli magát egy adott darabnak, az előadás érdekében minden mást háttérbe szorít. Az összhang, a csapatmunka, egymás segítése szintén nagyon fontos.

Feltölti a kikapcsolódás

– A Hair-nek nagyon pozitív visszhangja volt. Én mindenkit meghallgatok, és elgondolkodom azon, amit mond, mert minden kritika valamilyen szinten a fejlődést szolgálja. A Hair-en kívül Az ellopott futárban és Kleist Heilbronni Katicájában alakítok egy grófot a sok közül. Ezen kívül még adódhatnak év közben újabb lehetőségek. Ennyi munka mellett is fontos azonban, hogy szánjunk egy kis időt a kikapcsolódásra. Van két kutyusom: Barka, aki magyar vizsla és Kókusz, aki westie-bolognese keverék. Sokat szoktam velük sétálni, túrázgatni a hegyekben, nyáron külföldön is kirándulunk.

Utolsó kérdésünkre, miért éri meg a színészmesterséget választani, így válaszolt: – Hogy minél inkább megismerjük saját magunkat és az egész mindenséget, ami körülvesz minket. Beleképzelni magunkat helyzetekbe, amikben még nem voltunk, más emberek agyával gondolkodni, az valami fantasztikus! Ezért jó színésznek lenni. És természetesen adni mindig jó, már csak ezért is megéri!

- Bagoly Vivien, Kölcsey Ferenc Gimnázium -

Névjegy

Vaszkó Bence

Születési idő: 1985. január 11.

Tanulmányok: Testnevelési Egyetem, Kaposvári Egyetem, Művészeti Főiskolai kar – színész szak

Munkahelyek: Új Színház Stúdió, Budapest (2005–2006); Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza (2009-től)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában