Helyi közélet

2014.12.30. 19:03

Visszatekintő - Épülnek a jövő építőkockái

Nyíregyháza - Az új gyár teljes mértékben zöldmezős beruházás keretében épült.

Nyíregyháza - Az új gyár teljes mértékben zöldmezős beruházás keretében épült.

A világ LEGO-termelésének mintegy 20 százaléka immár Nyíregyháza nevéhez fűződik, miután 2014 márciusában felavatták a dán multinacionális vállalat legújabb gyárát a megyeszékhelyen. Tavaly április 19-én helyezték el az alapkövet, az idén tavasszal pedig már az avatási ünnepség jelezte: új korszak kezdődött a dán vállalatóriás és a megyeszékhely illetve térségünk életében. A LEGO Manufacturing Kft. 2008 óta van jelen megyeszékhelyünkön, ám most 60 milliárd forintos beruházással saját bázist hozott létre.

Gyerekek rakták össze

A márciusi ünnepség részeként gyerekek rakták össze a minden részletében XXI. századi komplexum gyárindító gombját, mellyel együtt indította el a termelést Orbán Viktor miniszterelnök, Bali Padda, a LEGO Csoport ügyvezető alelnöke, Jesper Hasselund Mikkelsen gyárigazgató és dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

– Magyarország számára minden termelő beruházás kedves, de a LEGO-gyár építése különösen az: nem csak üzleti értékeket képviselve törődik gyermekeinkkel, gondolkodásra, újításra ösztönözi őket. Alkotásra nevelve segíti őket abban, hogy olyan kreatív felnőttekké váljanak, akikre nagy szükség van az ország építésében – kapcsolta össze köszöntőjében a jelent a jövővel Orbán Viktor miniszterelnök. – Reményeink szerint mind az 1500 dolgozónk jól érzi majd magát ebben a közegben, ahol biztonság, kényelem és sok más egyéb feltétel szolgálja a hatékony munkavégzést – utalt a rendkívüli megoldásokkal tervezett és épített, minden szegletében XXI. századi komplexumra Jesper Hasselund Mikkelsen gyárigazgató.

Termeltek és építettek

Az új gyár teljes mértékben zöldmezős beruházás keretében épült, amit a LEGO saját erőből finanszírozott. A fenntarthatóság jegyében automatizálták a villamos és világítási rendszereket, a csarnok- és a raktártetőkön összegyűjtik a vizet, amellyel öntözik a 26 hektáros ökoparkot. A nyíregyházi gyár hatalmas méretekkel és teljesítménnyel jellemezhető, de a környezeti terhelés minimalizálására törekszik. A LEGO gyárai közül ez a legzöldebb a világon: az építési hulladék 75 százalékát újra hasznosították, és 33 hektár erdőt telepítettek, ami háromszorosa a beépített területnek.

Megtelt az első doboz

A dán cégalapító filozófiájának megfelelően már a gyáravatón is középpontban szerepeltek a gyerekek: a nyíregyházi Gárdonyi Géza Általános Iskola kisdiákjai az ünnepség alatt összerakták az indítógombot, amellyel elindíthatták az üzemben a termelést. Az első szalagsorról érkező kockákkal a prominens vendégek (köztük Hellebrandt László, Magyarország dániai nagykövete, Jörg Vig Knudstorp, a LEGO Csoport elnök-vezérigazgatója) töltötték meg az első dobozokat.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában