Helyi közélet

2015.02.01. 14:57

A raktár helyett vitrinekben

Tiszavasvári - Az egykori református általános iskola műemlék épületében bővíthette kiállításait a tiszavasvári múzeum.

Tiszavasvári - Az egykori református általános iskola műemlék épületében bővíthette kiállításait a tiszavasvári múzeum.

Sikeres évet zárt a 2014-ben a tiszavasvári Vasvári Pál Múzeum. A fél évszázada alapított múzeum 2013-ban kapott magasabb szakmai besorolást, ugyanis az intézmény státuszát ekkor változtatta közérdekű muzeális gyűjteményről területi múzeumra az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Élményszerű bemutatás

Az évek óta tartó tudatos munka, és a hozzá kapcsolódó uniós forrásokból megvalósított szakmai fejlesztések összértéke meghaladta a 130 millió forintot.

Baloghné Szűcs Zsuzsanna múzeumvezető szerint ezen sikerek árnyékában az elmúlt esztendő, ha nem is hozott ekkora eredményeket, mégis sikeresnek mondható. – Az elmúlt esztendőben a belváros szívében, a Kálvin úti múzeumépülettől alig 100 méterre, az egykori református általános iskola impozáns műemlék épületében közel 500 négyzetméteren bővíthette állandó és időszaki kiállításait a múzeum. Az épület és környezete még 2006-ban egy városközpont-rehabilitáció keretében újult meg, s a kiváló adottságai révén új lehetőségeket nyitott a múzeumi raktárakban porosodó gyűjtemények élményszerű bemutatására – tájékoztatta lapunkat az intézmény vezetője.

– A tavalyi évben két új állandó kiállítás mutatkozhatott be itt. Az egyik tárlat „5000 év titkai” címmel mutatja be újra a nagyközönség számára a Nyíri Mezőség régészeti leleteit, a másik pedig Kabay Jánosnak, illetve a Kabay-módszernek állít emléket.

– Az „Alkaloida Anno” nevet viseli a világhírű feltaláló szabadalmi módszerét és a 88 éve működő Alkaloida Vegyészeti Gyár történetét felidéző ipar- és technikatörténeti kiállítás.

– Az állandó kiállítások mellett több időszaki kiállítás, múzeumpedagógiai foglakozás, konferencia, szabadtéri esemény várta az érdeklődőket, amelyekre tavaly közel 14 ezren voltak kíváncsiak. A fenntartó önkormányzat a lehetőségeihez mérten mindent megtett azért, hogy az intézményben a szakmai munka magas színvonalon, megfelelő feltételek mellett folyhasson.

KM


Térségi tudásközpont

– Hisszük, hogy munkánk meghatározó jelentőségű a társadalom tudásának, műveltségének gyarapításában, és a térségbe látogató turisták tájékoztatásában.

Valljuk, hogy korszerű kiállításokkal, látogató- és iskolabarát környezettel, élménygazdag és szórakoztató oktató programokkal, magas szintű szolgáltatásokkal intézményünk a térség meghatározó tudásközpontjává válhat – tette hozzá Baloghné Szűcs Zsuzsanna múzeumvezető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában