Helyi közélet

2015.02.26. 16:20

Óvodából – zarándokközpont

Máriapócs - Csak kapkodja a fejét az, aki több éve nem járt Máriapócson.

Máriapócs - Csak kapkodja a fejét az, aki több éve nem járt Máriapócson. Az elmúlt esztendőkben megszépült a bazilika, a Nagy Szent Bazil Rendi Nővérek lakhelye, méltó épületben fogadja a vendégeket a városháza, tetszetős külsővel csalogatja a látogatókat a művelődési ház, aki pedig az egykori óvoda megkopott épületét keresi a főtéren, az igencsak csalódni fog: a gyermekintézményből ugyanis impozáns, árkádos, a település hangulatát és arculatát nagy mértékben meghatározó zarándokközpont lett.

A kegyhellyé válás 300. évfordulója alkalmából rendezendő ünnepségsorozat egyik állomásaként szerdán avatták és szentelték fel az épületet.

Megyénk vezető politikusainak köszöntője után Pataki Imre Tamás projektmenedzser adott tájékoztatást a beruházásról.

– A magyarságot közel hozza egymáshoz ez az épület, úgy hazán belül, mint hazán kívül. Ugyanakkor a kegyhelyben rejlő vallásturisztikai lehetőségek kiaknázását segíti a zarándokközpont. A Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében uniós forrásból újult meg az épület, ami segíti a határon átnyúló, Máriapócs-Szatmárnémeti-Nagykároly vallásturisztikai útvonal népszerűsítését. A nemzetközi program keretében ugyanis nemcsak a zarándokközpont készült el, hanem megújult a nagykárolyi görög katolikus és római katolikus templom és a szatmárnémeti Popp Aurel Kápolna is – mondta a szakember.

Kapin István kegyhelyigazgató azt emelte ki, hogy a közel 600 négyzetméteres épületben található egy nagyobb terem, ami alkalmas zarándokok fogadására, rendezvények és konferenciák megtartására, kiállítások rendezésére. A nagytermek mellett kisebb helyiségek is vannak, amelyekben lehet tárgyalni, gyóntatni, kiscsoportos foglalkozásokat tartani. Az épületben helyet kap továbbá orvosi szoba, vizesblokkal felszerelt baba-mama szoba, egy 60 négyzetméteres játszóház és egy kegytárgybolt. Az épület körül kialakított díszköves területen szabadtéri rendezvényeket is lehet majd tartani.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország február 26-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában