Helyi közélet

2015.02.26. 12:58

Polgármester tervez, Isten végez

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Február 28-áig minden településen el kell fogadni az idei költségvetést – kíváncsiak voltunk arra, megyénkben mire jut és mire nem.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Február 28-áig minden településen el kell fogadni az idei költségvetést – kíváncsiak voltunk arra, megyénkben mire jut és mire nem.

– Az idén kevesebb támogatást kapunk, nagyjából 10 millió forintot, korábban ez az összeg nagyságrendekkel nagyobb volt – mondta Szabó Károly, Tiszacsécse polgármestere, aki hozzátette: az iparűzési adóból csak minimális bevételük lesz. – Van egy kis gazdaságunk, egy gyümölcsösünk, a közmunkából valamit profitálhatunk – közölte Szabó Károly, aki szerint a szociális támogatások változásaiból nagy kalamajka lehet.

Szerdán tárgyalták

Daku Attila tiszabezdédi polgármester megkeresésünkre elmondta: a jogszabálynak megfelelően február 15-ére beterjesztette a testület elé az idei tervezetet, amit szerdán fogadtak el az érintettek.

– 237 millió forint az összköltsége a 2015-ös költségvetésünknek, ami nagyságrendileg megegyezik a tavalyival. Igyekeztünk a nem kötelező önkormányzati feladatok el­látására minél kevesebb pénzt előirányozni, ilyen például a sporttámogatás – részletezte a polgármester.

Az iparűzési adóra építenek

Tiszabezdéden a bevételeiket az iparűzési adóra, a közhatalmi bevételekre és a bérleti díjakra építették fel. – Próbálunk a tulajdonunkban lévő ingatlanokkal úgy gazdálkodni, hogy azokból egy kis bevételre is szert tegyünk. Az önkormányzatnak utalt állami támogatásból fedeznünk kell az egészségügyi, a szociális és az üzemeltetési feladatainkat is – mondta Daku Attila, aki hozzátette: a közmunkából adódó bevételek és kiadások tervezésével volt egy kis gondjuk, ezekhez fillérre pontos számot egyelőre nem tudtak rendelni.

– Havi szinten közel száz közmunkásunk van, a programhoz a kormány forrást is biztosít, ebből pedig még profitálhat is az önkormányzat – zárta a beszélgetést a településvezető.

Befejeződik a beruházás

Pátyod előtt nagy feladatok állnak az idén: a településen végre befejezik a szennyvízberuházást.

– Éppen emiatt viszonylag magas összegű, 500 millió forintos a költségvetésünk, amit mi is szerdán fogadtunk el a képviselő-testület tagjaival – mondta Pethő András polgármester, aki a hetedik(!) ciklusát kezdte az önkormányzatnál.

– Úgy látom, feladat eddig is volt, most is van. Ránk az idén a kerékpárútjaink bővítése, a járdáink felújítása és a belvízelvezető rendszerünk rendbetétele is vár még – közölte.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország február 26-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában