Helyi közélet

2015.02.27. 10:06

Rehabilitáció: vissza az életbe!

Nagykálló - A tervek szerint március közepén költöznek át a Bátori utcai telephelyről az új épületbe a betegek.

Nagykálló - A tervek szerint március közepén költöznek át a Bátori utcai telephelyről az új épületbe a betegek.

– A rehabilitáció a színekről, az otthonról, a kinti világról szól. Eltértünk a megszokott formáktól, nem hagyományos kórházat akartunk építeni, másról álmodtunk – fogalmazott a Sántha Kálmán Szakkórház új Rehabilitációs Központjának pénteki ünnepélyes átadásán dr. Erdélyi Ágnes orvosigazgató.

Az álmot a tervező és a kivitelező valóra váltotta, hiszen a 600 millió forintból elkészült 2000 négyzetméteres, kétszintes épület sem kívülről, sem belülről szemlélve nem emlékeztet egészségügyi intézményre, kórházra.

Kreativitás és készségek

– A mintegy kétezer négyzetméteres kétszintes épület hotelszárnyában húsz háromágyas kórterem mellett orvosi és adminisztrációs szoba, vizsgálóhelyiség, nővérpult, az úgynevezett kreatív szárnyban rekreációs foglalkoztató, zeneterápiás terem, tornaterem, kerámiaműhely és étterem kapott helyet – mondta dr. Erdélyi Ágnes.

– A hatvan pszichiátriai beteg rehabilitációs ellátására lesz lehetőség a központban. Számos olyan kiszolgáló helyiség épült meg, amely a mozgásban, szociális készségek fejlesztésében, kreativitásban, különböző tevékenységek újraépítésében, gyakorlásában segíti a betegeket, hogy visszailleszkedhessenek a mindennapi életbe, itt újra építhetik az életüket – említette az orvosigazgató.

Az akadálymentesített épületegyütteshez belső udvarok és túra- és sétaösvények tartoznak, és a betegeknek lehetősége lesz kertészkedni is.

A nemzetközi kimutatások szerint a munkaképesség-csökkenést okozó tíz leggyakoribb egészségkárosodás közül négy pszichiátriai eredetű. Ez is kétségkívül bizonyítja, hogy mekkora szükség van a rehabilitáción belül a kicsit „mostohagyerek”-ként kezelt pszichiátriai rehabilitációra. A nagykállói szakkórház eredményei is bizonyították, hogy az átgondolt, jól összehangolt, magas szakmai színvonalon elvégzett rehabilitációs munka komoly eredményeket hozhat az addiktív betegek kezelésében.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország február 28-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában