Helyi közélet

2015.02.02. 15:20

Útfelújításért tüntettek Nyírbátorban

Nyírbátor, 2015. február 2., hétfő (MTI) - Félpályás útlezárással demonstráltak a 471-es főút Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszának felújításáért a főút nyírbátori, belterületi szakaszán hétfő délelőtt.

Nyírbátor, 2015. február 2., hétfő (MTI) - Félpályás útlezárással demonstráltak a 471-es főút Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszának felújításáért a főút nyírbátori, belterületi szakaszán hétfő délelőtt.

A tüntetők tizenöt gépjárművel foglalták el a város körforgalmán keresztülvezető másodrendű főút belső sávját. A járművekre kifüggesztett transzparenseken a "Halálút" és a "Követeljük a 471-es főút nyírbátori elkerülő szakaszának megépítését!" feliratok voltak olvashatók.

A helyi MSZP és Máté Antal, Nyírbátor független polgármestere által kezdeményezett tüntetés szervezői az MTI-nek elmondták, a demonstráció célja, hogy elérjék a 471-es főút Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei részének teljes felújítását.

A két hete bejelentett, a hazai költségvetésből finanszírozott útfejlesztésekben nem szerepel a főút megyei szakaszának rekonstrukciója, az uniós forrásokból pedig erre biztosan nem lesz pénz a következő hat-hét évben - vélekedtek. A tüntetés szervezői azt szeretnék, hogy a kormány emelje be az útfelújítások sorába a 471-es szabolcsi részét, valamint végezzék el a korábban ígért, az M3-as autópályát Nyírbátorral összekötő útszakasz rekonstrukcióját is.

A Debrecent Mátészalkával összekötő, 73 kilométer hosszú 471-es főút jelentős kamion- és tranzitforgalmat bonyolít a hajdúsági megyeszékhely és a szatmári térség, illetve a tőle nem messze lévő csengersimai magyar-román határállomás között. A viszonylag keskeny, kanyargós, igen leromlott állapotú útszakaszt a helyiek "halálútnak" nevezik, utalva az úton korábban történt nagy számú és súlyos balesetre.

A kormány nemrégiben jelentette be, hogy 2020-ig a költségvetésből 750 milliárd forintot tervez a kiemelt közúti beruházásokra, az ennek keretében felújítandó útszakaszok között a 471-es főút Hajdú-Bihar megyei szakaszának rekonstrukciója is szerepel. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában megvalósuló fejlesztés során Debrecen belterületén 2,8 kilométer hosszúságban, Debrecen külterülete és a Hajdúsámsont elkerülő út között pedig 4,55 kilométer hosszúságban négysávossá szélesítik az utat. Hajdúsámsont 8,6 kilométer hosszú elkerülő úttal tehermentesítik, a Hajdúsámson elkerülő és Nyíradony közötti útszakaszon megerősítik és szélesítik a burkolatot.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszon az elmúlt években csak kisebb rekonstrukciós munkákat végeztek el, egyedül a Nyírmihálydi és Nyírbogát közötti hét kilométeres szakasz kapott teljesen új burkolatot.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában