Helyi közélet

2015.03.22. 13:08

Küldjön hírt! - Napfogyatkozás, avagy az eget kémleltük iskolánkban a KLÁIAMI-ban

Tiszalök - 2015. március 20-án pénteken nagy izgalommal vártuk a 10:52 percet, amikor is elérte az itteni maximumot a részleges napfogyatkozás. - írja olvasónk.

Tiszalök - 2015. március 20-án pénteken nagy izgalommal vártuk a 10:52 percet, amikor is elérte az itteni maximumot a részleges napfogyatkozás. - írja olvasónk.

Igazgató bácsinak köszönhetően sort keríthettünk erre. Távcsövön keresztül napszűrőn át mindenki vethetett egy pillantást erre az égi „csodára”. Igen, mivel ez egy emberi életben nem sokszor adatik meg. Mindenkinek nagyon tetszett, tanáraink is nagyon örültek a lehetőségnek, hogy ezt megnézhették.

Egy kis napfogyatkozás történelem:

  • Teljes napfogyatkozás 1999. augusztus 11-én volt utoljára
  • Európában 2 helyen lehetett látni teljes napfogyatkozást az idén: Norvégiában a Feröer szigeteken, de sajnos itt csak3 percre láthatták a kíváncsi szemek, mivel borult volt az ég
  • Norvégia partjaitól 800 km-re fekvő Spitzbergáknál jó idő volt és itt látható volt rendesen
  • Néhol még pezsgőt is bontanak a tiszteletére
  • Magyarországon is több helyen várták, hogy a Hold eltakarja a Napot, külön programokkal várták az erre kíváncsiakat. Pl.: Az MTA előtt is lehetett nézni, a debreceni AGORÁ-ban egy digitális,mobil planetáriumot állítottak fel erre a célra.

    A napfogyatkozást csak védőszemüvegben ajánlott megtekinteni, mely Baader-fóliával van ellátva, vagy olyan távcsövön amin ilyen fóliás szűrő van.

    Még egy érdekesség: akik a mai napon ezen időpontban az EasyJet-en utaztak Londonba, a Feröer szigetek felett egészen közelről láthatták a jelenséget.

    Legközelebb 2026.júniusában láthatunk részleges, egy gyűrűst 2075.július 13-án, 2081.szeptember 3-án pedig egy teljes napfogyatkozást láthatnak azok akik megérik majd eme szép napot.

    Addig is kívánok mindenkinek jó égkémlelést, legyen részünk minél több égi csodában.

    „Őrizd a percet! Mert ami eljön, az el is múlik, ezt a kalandok tudják csak igazán. Elmúlt az alkonyat, elmúlt az újhold. De eltűnhet-e a Nap az életedből? Elzárhat-e melegétől a hűvös Hold, amely minden álmod és vágyad tudója?... A nagy kérdés: mit érdemes túlélni? … A Hold megbűvöl. A Nap talán sosem hűl ki. Merj álmodozni! Az álmok nem fogynak el . . .

    - Rokonál Zotya 8.a -

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában