2015.04.03. 17:09
Egészségnap – falatkákkal
Tiszadada - A törvény rendelkezéseit betartva megőrzik az eddig már jól bevált falusi ízeket Tiszadadán.
Tiszadada - A törvény rendelkezéseit betartva megőrzik az eddig már jól bevált falusi ízeket Tiszadadán.
Nem bíznak semmit a véletlenre a tiszadadai Holló László Általános Iskola pedagógusai és az oktatási intézménybe járó diákok szülei. A közétkeztetés megreformálását célzó rendelet szeptemberi bevezetését olyan egészségnap megszervezésével készítették elő, amelyen mind a felnőttek, mind pedig a gyermekek megismerkedhettek az egészségesebb táplálkozással.
Kóstolás és testmozgás
– Ezt a kezdeményezést az önkormányzat konyhája támogatta teljes kiőrlésű, rozsos, korpás kenyerekkel és péksüteményekkel, de került a falatkákra gépsonka, saláta és különféle zöldségféle is – tájékoztatta lapunkat Tarnai László élelmezési menedzser, a konyha vezetője. – Miközben az iskola aulájában a kóstolással egybekötött bemutatóra készültünk, addig a gyermekek előadásokon, különböző vetélkedőkön és sok-sok testmozgással fűszerezett ügyességi versenyen mérték össze felkészültségüket.
Tiltott ételek, italok
– A vetítéssel egybekötött előadáson szó volt a helyes táplálkozásról, a tiltott ételekről és italokról, a tápanyagokról, vitaminokról, megismerkedtek a gyerekek a legfontosabb egészségügyi elvárásokkal: a só- és cukorszegény étrendekkel. A nap végén mindezt a gyakorlatban is megtapasztalhatták, és legnagyobb örömünkre a tanulók elfogadták, és jóízűen elfogyasztották a legkorszerűbb technológiával készített és a törvényben is megfogalmazott elvárásoknak megfelelő ételek ízvilágát.
Mennyi az ideális testsúly?
– Mivel akad a tanulók között kórosan elhízott fiatal is, ezért a helyszínen felmérték a szervezők a BMI (testtömeg) számítással, kinek mennyi az ideális testsúlya – folytatta Tarnai László. – Ezeknek a gyermekeknek az étkeztetésére különösen nagy gondot fordítunk majd a jövőben. Mint az elmúlt években, most is arra törekszünk, hogy a törvény rendelkezéseit betartva megőrizzük az eddig már jól bevált falusi ízeket, amiket döntően a községből származó nyersanyagok felhasználásával érünk el.
KM