Helyi közélet

2015.04.01. 18:55

Önálló lesz a harangláb

Székely - A harangtorony lekerül ugyan a templom tetejéről, de nem tűnik el.

Székely - A harangtorony lekerül ugyan a templom tetejéről, de nem tűnik el.

Levélben kérte lapunk segítségét több székelyi előfizetőnk, akik a református templomukért aggódnak. Azt írták, hogy a hatóságok a község 1300-as évekbeli református templomának elcsúfítását tervezik, a harangtorony eltávolításával egy több száz éves műemléket akarnak tönkretenni. Talán összefogással és a nyilvánosság erejével sikerül jobb belátásra bírni az illetékeseket – zárul a levél. Megtudtuk: bár a harangtorony valóban lekerül a templom tetejéről, de nem tűnik el: egy talapzatra állítva továbbra is a település ékessége marad.

Böszörményi József református lelkész lapunknak elmondta: 2007-ben határozták el, hogy felújítják a rossz állapotban lévő templomot.

– A műemléki helyreállítás előírásainak megfelelően falképkutatók, régészek vették birtokukba az épületet, és az ő megállapításaik alapján készültek el a tervek. E szerint az eredeti állapotot kell visszaállítani, azaz azt, amikor itt még csak harangláb állt, de nem volt harangtorony. Ezt nem az egyház találta ki, az örökségvédelmi hivatal kötelez erre bennünket. – És hogy miért csak most, nyolc évvel a tervek elkészülte után valósul meg a beruházás? A felújítás közel 80 millió forintos költségét nem tudják előteremteni, ezért évek óta pályáztak forrásokra, de korábban mindig elutasították őket. Most hazai forrásokat nyertek, így megújulhat a település temploma.

A tető középkori jelleget ölt

Nagy Tibor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatal Járási Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatalának műemlék-felügyelője megnyugtatta a Székelyben élőket: a harangtorony nem tűnik el, de az igaz, hogy leveszik a templom tetejéről.

– A műemlékvédelem elveit követve, a még rekonstruálható eredeti állapot visszaállítását kell szem előtt tartanunk. A középkori eredetű, közel hétszáz éves templomon elődeink nagyon sok mindent megőriztek, és az idők során, használat közben át is alakítottak. Így a vélhetően rossz állapotú önálló harangtorony még használható maradványát a templom tetőszerkezetének átalakításakor toronyként beépítették. A templombelsőben a déli oldalon az újkori vakolat alatt közel ötszáz éves falfestések is megmaradtak, hirdetve a falu közösségmegtartó erejét.

– A rekonstrukció során, az előbbieknek megfelelően a tetőzetbe épített harangtorony-maradvány, aminek a megmaradt része is magas, talapzatra kerül, így kialakítva egy impozáns, eredeti tömeget formázó, korábbi önálló haranglábat. A templom tetőszerkezete teljesen megújul, és középkori jelleget ölt – ezzel a templom visszanyeri az eredeti formáját. A munkálatok a napokban elkezdődnek, így figyelemmel kísérhetik, és pár hónapon belül az eredményt is láthatják a településen élők, akik a templomért aggódnak – mondja Nagy Tibor.

KM-SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában