Helyi közélet

2015.04.28. 10:50

Önként szedték a szemetet

Nyírbogdány - A fényvisszaverős mellényben mint szorgos méhecskék, úgy dolgoztak lelkes önkéntesek szombaton Nyírbogdány térségében a közutak mellett.

Nyírbogdány - A fényvisszaverős mellényben mint szorgos méhecskék, úgy dolgoztak lelkes önkéntesek szombaton Nyírbogdány térségében a közutak mellett. Csakhogy ők nem virágról virágra szálltak, hanem szeméttől szemétig lépdeltek, fáradhatatlanul hajladoztak az útmenti fűben és lent az árokban, s a mások által eldobált, a gépkocsikból kihajított szemetet elnyelették a magukkal cipelt fekete műanyag zsákokkal. Hagyomány már a nyírbogdányi székhelyű Horgász, Vadász, Természetbarát Szolidaritási Egyesület életében, hogy környezetvédelmi napot rendez, s a civil szervezet tagjait, szimpatizánsait láthatták szorgoskodni a 4-es számú főúton közlekedő sofőrök az elmúlt szombaton.

Az Ibrányban lakó Szilágyi Gábor leányával, Zsuzsával a nyírturai elágazástól indult el Nyírbogdány felé a főút mellett. Hogy összesen mennyi kilométert mentek, nehéz megmondani, hiszen az árokban szeméttel megtelt zsákot fel kellett vinni az út mellé, aztán ismét vissza az árokba, ahol olykor még gallyakat is kellett kerülniük.

- A közelmúltban vetettem a földemen, már lehetne gyomirtózni, de hát az a munka megvár, majd estefelé megcsinálom, ha innen hazamentünk. Egy évben egyszer van ilyen szemétgyűjtési az akció, fontosnak éreztem, hogy eljöjjünk - mondta az édesapa, aki január óta tagja a Hova-Tesz Egyesületnek. - Zsuzsa lányom éppen hazajött látogatóba Győrből, mert ott dolgozik, hát elhívtam őt is egy kis kirándulásra. Itt van a feleségem is, de ő az út másik oldalán dolgozik. Hihetetlen, hogy mennyi minden van itt eldobálva. Sok műanyag flakont, cigarettás dobozt szedtünk össze, de találtunk autógumit is.

A nyírbogdányi elágazástól feljebb közösen szedi a szemetet a demecseri Birta Jánosné és az újfehértói Bartha László.

- Fontos a környezet védelme, hiszen nagyon sok olyan anyag hever itt - például gumi, műanyag -, ami nem bomlik le - mondják érdeklődésemre. – Az eldobált szemét többsége ukrán feliratú, de vannak magyar szövegű csomagolóanyagok is. Azokkal kellene mindezt összeszedetni, akik eldobálják.

- Szerintem nagyon fontos, hogy a gyerekeket hogyan neveljük. A múltkor a fiam dudorodó zsebekkel jött haza az iskolából. Mikor kérdeztem, mi van a zsebében, a maga természetességével mondta: „Te mondtad apa, hogy ne dobáljuk el a szemetet, hanem gyűjtsük össze. Majd itthon kidobom.”

Kántor Lászlót, a Hova-Tesz Egyesület elnökét arra kértük, értékelje a szombati szemétgyűjtési akciót. – Sajnos, a tapasztalat azt mutatja hogy szükség van ezekre az akciókra. Szomorúan állapítottuk meg, hogy az idén jóval több szemetet szedtünk össze, mint tavaly. Az utak mentén találtunk többek között autógumit, wc-kagylót, tévéképernyőt is, vagyis ezeket nem az autókból dobálják ki, hanem a környéken lakók nemtörődömségét jelzik. Szívesen összegyűjtenénk minden szemetelőt is...

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország április 28-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában