Helyi közélet

2015.05.15. 17:56

A Báthori Múzeum 60 éve szolgálja a várost

Nyírbátor - A Báthori István Múzeum alapításának 60 éves jubileumát ünnepelték Nyírbátorban.

Nyírbátor - A Báthori István Múzeum alapításának 60 éves jubileumát ünnepelték Nyírbátorban.

Dallal, verssel, képzőművészeti kiállítással, s tudományos előadásokban gazdag emléküléssel ünnepelték május 15-én Nyírbátorban a Magyar Nemzeti Múzeum Báthori István Múzeuma megalapításának 60 éves évfordulóját.

A pénteki emlékező ünnepség ezúttal nem csupán a múlt, s benne Nyírbátor város díszpolgára, lokálpatriótája, dr. Szalontai Barnabás néprajzkutató, történész, múzeumigazgató és múzeumalapító emléke előtti tiszteletadást hivatott kifejezni, de egy intézmény jövőjéről is üzent.

– A múzeum az a hely, amely kifejezi kötődésünket a múlthoz, amely meghatározza az identitásunkat. Ha egy közösség fontosnak tartja, hogy ilyen kulturális értékei legyenek, akkor arról a közösségről elmondható, hogy megtartó és erős. Megvan benne az a lelki-szellemi képesség, hogy végiggondolja a teendőket, kitűzze a célt maga elé, s képes ehhez az anyagi feltételeket is megteremteni – fogalmazta meg köszöntőjében dr. Puskás Imre kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkár az ünnepség vezérgondolatát.

– Magyarország történetében nemcsak Nyírbátor foglal el jelentős helyet, de a Báthori Múzeum is, amely egyszerre megtartója a nemzeti identitásnak, s a közösség lelke – hangsúlyozta dr. Tomka Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese a 60 éve alapított Báthori István Múzeum – Szalontai Barnabás-emlékszoba átadásával egybekötött – jubileumi ünnepségén.

Komoly felújítást terveznek

A város nevezetes közgyűjteménye fölött valóban eljárt az idő, hiszen már 60 éve is egy közel 300 éves épületbe költöztették. Fűtetlen falai vizesek, nyílászárói elöregedtek, s belső terei sem mindig használhatók ki jól. Dr. Báthori Gábor, az intézmény új igazgatója elmondta, hogy a felújítás tanulmányterve elkészült, már csak egy megfelelő uniós pályázati kiírására várnak.

– Szeretnénk, ha a Báthori Múzeum is kultikus helye lenne a városnak, s ez a csodálatos barokk épület kívül-belül megújulhatna. Ha valósággá válhat az álmunk, akkor egy múzeumpedagógiára, hagyományőrzésre, s a Báthori család bemutatására méltóképpen alkalmas intézményt hagyományozunk a városra, és a következő hatvan évre – nyilatkozta a múzeumigazgató.

KM-MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában