Helyi közélet

2015.05.19. 16:20

Brókerbotrány - Feljelentést tesz az MSZP nyíregyházi elnöke a vízgazdálkodási társulat értékpapírjai ügyében

Nyíregyháza, 2015. május 19., kedd (MTI) - Ismeretlen tettes ellen tesz feljelentést Nagy László, az MSZP városi elnöke a Nyíregyháza Városi Csatornamű Építő Vízgazdálkodási Társulat által mintegy 300 millió forint értékben vásárolt Quaestor és Hungária értékpapírjai ügyében.

Nyíregyháza, 2015. május 19., kedd (MTI) - Ismeretlen tettes ellen tesz feljelentést Nagy László, az MSZP városi elnöke a Nyíregyháza Városi Csatornamű Építő Vízgazdálkodási Társulat által mintegy 300 millió forint értékben vásárolt Quaestor és Hungária értékpapírjai ügyében.

A szocialista politikus kedden sajtótájékoztatón jelentette be az ügyészségi feljelentés tényét, ami "úgy tűnik, hogy törvényesen befektetett pénzeszközök eltűnésére vonatkozik".

Rendes Sándor, a nyírségi megyeszékhely szóvivője hétfőn közölte az MTI-vel, hogy a helyi vízgazdálkodási társulás is a brókerbotrány károsultjai között van, miután közel 300 millió forint értékű Quaestor és Hungária értékpapírokat vásárolt a tagjaitól beszedett érdekeltségi hozzájárulásokból. A szóvivő megjegyezte, a társulat intéző bizottságának elnöke, Mikó Dániel a szennyvízprogramban érintett lakosok érdekeltségi hozzájárulásából önálló jogi személyként gazdálkodott, és az információk szerint saját hatáskörében eljárva összesen 293 millió forintot fektetett értékpapírokba.

Adorján Gusztáv, a nyíregyházi közgyűlés Fidesz-KDNP-frakciójának vezetője kedd reggeli sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a település volt MSZP-s alpolgármestereként, az önkormányzat gazdasági tanácsnokaként és képviselőjeként is tevékenykedő Mikó Dániel a társulat intézőbizottsági elnökeként "eltőzsdézte" a tagi érdekeltségi hozzájárulást.

Nagy László erre reagálva hangsúlyozta, a társulat 300 millió forintjának eltűnését nem helyi, hanem országos ügyként kell kezelni, mivel a brókerbotrányban több száz befektetőt vezettek félre és tüntették el a pénzüket. A Quaestornál és a Hungáriánál dolgozók felelősségéről van szó - hangsúlyozta az MSZP városi elnöke, hozzátéve, hogy a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján a mostani városvezetésnek is tudnia kellett erről a befektetésről. Azt, hogy miért éppen most és így került ez az ügy nyilvánosságra, az egy másik kérdés, ennek magyarázatát Nyíregyháza vezetésének kell megadnia - fogalmazott Nagy László.

Béres Csaba, a Jobbik helyi képviselője keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az MSZP mellett a Fidesznek is van felelőssége az ügyben, mivel a vízgazdálkodási társulatnál a Fidesz-KDNP-s többségű önkormányzat részéről a polgármesteri hivatal egyik osztályvezetője a kapcsolattartó, így a pártnak tudnia kellett a történtekről.

Lövei Csaba, az Együtt nyíregyházi önkormányzati képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, Kovács Ferenc polgármester mind a legutóbbi napokig letagadta, hogy a városnak vagy hozzá kapcsolódó cégeknek a brókerbotrányban érintett Quaestor-kötvényei lennének. "Amennyiben Kovács Ferenc nem tudott a kötvényekről, akkor vétkes hanyagságot követett el, ha pedig tudott róla, akkor hazudott. Mindkét esetben megállapítható, Kovács rosszul vezeti a várost, érdemtelen a nyíregyháziak bizalmára és azonnal távoznia kell Nyíregyháza éléről" - vélekedett az ellenzéki politikus.

Mikó Dániel az MTI-nek korábban azt nyilatkozta, hogy a társulat pénzügyi vezetőjével a jó gazda gondosságával döntöttek a nagyobb kamatokat fizető Quaestor- és Hungária-értékpapírok vásárlásáról, hiszen más bankoknál a pénzre csak alig valamivel több mint egy százalékot kaptak volna. Hozzáfűzte: a Magyar Nemzeti Bank engedélyével működő, a felügyelet által ellenőrzött pénzintézeteknél helyezték el a pénzt, így nem érti, a Fidesz helyi szervezete miért vele akarja "elvitetni a balhét" mások gazemberségéért.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában