Helyi közélet

2015.05.22. 17:21

Kevesebbet keresnek, mint négy éve

Őr, Vállaj - Több mint ötven önkormányzat jogellenesen 30 százalékkal megemelte a polgármesterek illetményét. A helyhatóságok döntései miatt a kormányhivatalok törvényességi jelzéssel éltek – tette közzé a kormány.hu. Az ügyben két szabolcs-szatmár-beregi település, Őr és Vállaj is érintett.

Őr, Vállaj - Több mint ötven önkormányzat jogellenesen 30 százalékkal megemelte a polgármesterek illetményét. A helyhatóságok döntései miatt a kormányhivatalok törvényességi jelzéssel éltek – tette közzé a kormány.hu. Az ügyben két szabolcs-szatmár-beregi település, Őr és Vállaj is érintett.

– Enyhén szólva csúsztatás jogellenesnek titulálni az emelést – mondta lapunknak Őr első embere, Hódi Miklós, és hozzátette: a legutóbbi választást követően 30 százalékkal csökkent a bérük, ami az ő esetében a 2006-ban megállapított illetmény közel harmada. A településvezető az alakulóülésen jelezte, hogy nem kér emelést, de a kilenc évvel ezelőtti fizetéséhez ragaszkodik.

Vilmos István, Vállaj polgármestere elmondta: a település képviselő-testülete ugyanarra a jogszabályra hivatkozott a béremeléssel kapcsolatban, ami az államtitkárok fizetésének növelésére is vonatkozik. Ez tartalmazza a köztisztviselők, így a polgármesterek illetményezését is, melyre alkalmazható volt a 30 százalékos emelés, éppen ezért fel sem merült bennük, hogy jogellenesen járnak el.

– Enyhén szólva csúsztatás jogellenesnek titulálni az emelést – jelentette ki csalódottan Hódi Miklós, aki 1990 óta Őr polgármestere. – A legutóbbi választás után 30 százalékkal csökkent a bérünk, ami esetemben a 2006-ban megállapított illetményem közel harmada. Már az alakulóülésen is jeleztem, hogy nem kérek emelést, de a kilenc évvel ezelőtti fizetésemhez ragaszkodom, hiszen a munkám nem kevesebb! Közel száz ember vesz részt a közfoglalkoztatásban, egy mezőgazdasági projektet irányítok, húsz hektáron termelünk, ellátjuk az önkormányzati feladatokat. Ha Magyarország jobban teljesít, akkor nem értem, hogy miért nem fér bele a régi bérem – mutatott rá a település első embere, aki elmondta: az elmúlt 25 évben soha nem kért és vett fel jutalmat, ma mégis 90 ezer forinttal kevesebbet visz haza, mint egy ciklussal korábban.

A 2006-os bére lett volna…

– A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének szeptemberi ülésén azt ígérték, hogy az újraválasztott vezetők illetménye nem csökken, és figyelembe veszik majd, hogy hányadik ciklust kezdjük polgármesterként. Ez azonban nem történt meg, így a képviselő-testület csak a 2006-os béremet próbálta visszaállítani. Erre mondják most azt, hogy nem szabályos… Nos, a szerdai ülésen visszavontuk az indítványt – jegyezte meg Hódi Miklós.

– Minket ugyan nem keresett a Belügyminisztérium, bár jött egy levél Kozma Péter kormánymegbízott aláírásával – reagált érdeklődésünkre Vilmos István, Vállaj polgármestere, akinek harmadszor szavaztak bizalmat a faluban élők.

Kifejtette: a képviselő-testület ugyanazon jogszabályra hivatkozott a béremeléskor, ami az államtitkárok fizetésének növelésére vonatkozik. Ez tartalmazza a köztisztviselők, így a polgármesterek illetményezését is, melyre alkalmazható volt a 30 százalékos emelés, ezért nem gondolták, hogy jogellenesen járnak el.

Több teher, kevesebb pénz

– Egyre több terhet próbálnak ránk rakni úgy, hogy közben drasztikusan csökkentik a bérünket: választás utáni illetményemhez képest ezzel a 30 százalékos emeléssel együtt nettó 224 ezer forintot keresek úgy, hogy az átalányrendszerű költségtérítés megszűnt. Számlával kellene igazolnunk, ha például egy vendéget vacsorázni viszünk, de ruházatra sem költhetjük, így nem is tudjuk igénybe venni, hiszen annyira macerás az elszámolás, hogy inkább mi fizetjük ki ezeket az összegeket. Mostanra nem bánom, hogy gazdálkodom is, mert ebből nehéz lenne megélni – mondta Vilmos István, s hozzátette: Romániában úgy hívják településvezetőket, hogy primár, azaz a falu első embere. Ezt komolyan veszik a fizetéstől kezdve az elismerésen át a megbecsülésig minden tekintetben.

KM-CSA

Polgármesteri havi bér

500 lakos alatt: bruttó 149 575 Ft

501–1500 lakos: bruttó 299 150 Ft

1 501–10 000 lakos: bruttó 448 726 Ft

10 001–30000 lakos: bruttó 523 513 Ft

30 001-nél több lakos: bruttó 598 301 Ft

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában