Helyi közélet

2015.05.29. 14:29

Könnyek között búcsúzott a színházigazgató

Nyíregyháza - Úgy indult, ahogy szokott és úgy ért véget, ahogy egyébként sok-sok előadás: szipogással, papírzsebkendő-morzsolással.

Nyíregyháza - Úgy indult, ahogy szokott és úgy ért véget, ahogy egyébként sok-sok előadás: szipogással, papírzsebkendő-morzsolással. A Móricz Zsigmond Színház pénteki évadzáró társulati ülése egy ideig a megszokott mederben folyt: dr. Tasnádi Csaba igazgató-főrendező – akit július 1-jétől Schlanger András vált a teátrum élén – értékelte a lassan mögöttünk hagyott évadot.

– Összesen 14 bemutatót tartottunk, a 433 előadásunkat 95 ezer néző látta, és úgy érzem, hogy a közönség kegyeiért folytatott küzdelemben és a kultúraközvetítésben is jól megálltuk a helyünket. Részt vettünk fesztiválokon, az idén is megrendeztük a táncfarsangot, és büszkék lehetünk a Móricz-hetek rendezvénysorozatára is, amelynek egyik csúcspontja, a villámdrámaíró verseny biztosan sokak számára marad örökre emlékezetes. Ahogy az elmúlt időszakban szinte mindig, most is nagyon sűrű volt az évad, köszönet és hála jár a színház minden dolgozójának a hitért, az odaadásért – mondta az igazgató. Schlanger András azt mondta, olyan színházat vesz át, amely gazdaságilag és szakmailag is erős, arra pedig, hogy az átadás-átvétel teljesen zökkenőmentes volt, a legjobb példa, hogy itt állnak egymás mellett Tasnádi Csabával.

A Kelet színésze, a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is Horváth Sebestyén Sándor lett, Nyéki Zsolt, lapunk főszerkesztője pedig nem csak neki gratulált. Szerkesztőségünk és olvasóink nevében megköszönte az igazgató 16 éves munkáját, és azt, hogy az együttműködés a szakmai alapokon túl személyes, sőt, baráti lehetett.

A díjak az idén átalakultak: a Móricz-gyűrű helyébe lépő Móricz-díjat Kuthy Patrícia kapta. Pontosabban Tasnádi Csaba – az igazgató úgy tudta, a fiatal színésznő veheti azt át, de mint kiderült, a társulat neki szavazta meg az elismerést. – Köszönöm, hogy elfogadtatok színházigazgatóként, játszótársként. Köszönöm, hogy megadatott számomra az a lehetőség, hogy a Móricz Zsigmond Színház igazgatója lehettem, ki merem mondani, hogy boldog ember vagyok – ezekkel a szavakkal búcsúzott a teátrumtól és a társulattól az igazgató, de csak azért, mert a záróprodukció után már nem nagyon tudott megszólalni. A színház dolgozói elénekelték a Csárdáskirálynőből az „Emlékszel még, jut még eszedbe a múltunk?” című dalt, beleszőve az elmúlt több mint másfél évtized fontos állomásait, bemutatóit, előadásait. És azzal zárták, hogy „szép volt, de szép!” – na, ekkor kerültek elő a zsebkendők ...

Nyíregyháza nívódíja: Illyés Ákos

Arany kalapács-díj: Szatmári Károly

Arany Ceruza-díj: Kovács Katalin

LIPÓT-díj: Nyomtató Enikő

Móricz-díj: Tasnádi Csaba

A Kelet színésze: Horváth Sebestyén Sándor

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország május 30-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában