Helyi közélet

2015.05.28. 14:10

Oktatáskutatók tanácskoznak Nyíregyházán

Nyíregyháza - Kétnapos nemzetközi konferencián adnak számot a magyar szakemberek a nevelés és oktatáskutatás hazai eredményeiről.

Nyíregyháza - Kétnapos nemzetközi konferencián adnak számot a magyar szakemberek a nevelés és oktatáskutatás hazai eredményeiről.

Idén, május 28-29-én egy vidéki felsőoktatási intézmény, nevezetesen a Nyíregyházi Főiskola ad otthont a Magyar Nevelés- és Oktatáskutatók Egyesülete (HERA) HuCER 2015 elnevezésű éves konferenciájának és közgyűlésének, ami az oktatáskutatók magyarországi konferenciáinak a történetében is példa értékű. A program népszerűségét mi sem igazolja jobban, minthogy ebben az évben rekord számú érdeklődő jelezte részvételét, s a mintegy 150 vendég közel 100 előadást és 12 poszter-bemutatót hallgathatnak meg különféle kutatási témákban. A konferencia plenáris előadását Ian Grosvenor, a Birminghami Egyetem professzora tartja, de érkeznek szakemberek Németországból, Szerbiából, Szlovákiából, Ukrajnából és Romániából is.

– A HÉRA nem csak a globalizáció szülötte, hanem egy kicsit szembe is megy egyes globalizációs tendenciákkal – fogalmazta meg küldetésüket dr. Kozma Tamás, a Debreceni Egyetem professzora, s az egyesület elnöke. – A globalizáció ugyanis minden pozitív hozadéka ellenére időnként inkább akadályozza bizonyos tudományos alternatívák végiggondolását. Erre jó példa a PISA monitorozó jellegű mérése, amely szervezet elsősorban szakértőként kezeli a hazai oktatáskutatókat, s kizárólag arra kíváncsi, hanyadik helyen állunk a nemzetközi mezőnyben. A mi szervezetünk ezzel szemben azt a kutatói magatartást képviseli, amit általában kritikai konfliktusos szerepnek emlegetünk. Nekünk olyan kérdésekre kell keresnünk a választ, mint például hogyan kényszeríthetik bele egy nemzet oktatási rendszerét, egy tudományos közösséget, egy országot szülőkkel és gyerekekkel abban, hogy egy számmal minősítsék – mondta el többek között a HÉRA elnöke.

A korábbi évek hagyományainak megfelelően idén is kiosztotják a kimagasló kutatómunkát és a pályakezdők támogatását elismerő Báthory Zoltán Emlékérmet, amelyet 2015-ben Forray R. Katalin, a Pécsi Tudományegyetem emeritus professzora, és Ferge Zsuzsa az ELTE egyetemi tanára érdemelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában