Helyi közélet

2015.05.27. 16:49

Tükrözés már endoszkóp nélkül

Nyíregyháza - Nagy előnye, hogy nincs fájdalom, fertőzésveszély, levegőbefújás, vagy altatás.

Nyíregyháza - Nagy előnye, hogy nincs fájdalom, fertőzésveszély, levegőbefújás, vagy altatás.

Már elérhető a Jósa Andás Oktatókórház I. Belgyógyászati Osztályán az endoszkópos kapszulás vizsgálat, a fájdalommentes gasztroenterológiai szűrés új lehetősége – jelentette be a keddi sajtótájékoztatón dr. Adorján Gusztáv. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház megbízott főigazgatója elmondta: a prevencióban és az innovációban is mindig élen járt a kórház, a megelőzés, a korai felismerés elengedhetetlen a gyógyuláshoz.

Fizetni kell érte

– A béldaganatok, és ezen belül a vastagbélrák egyre előrébb kerülnek a halálozási toplistákon, ezért van kiemelt jelentőségük a szűréseknek, s ebben lesz nagy szerepe az új eljárásnak – fogalmazott a főigazgató.

Az endoszkópos vizsgálat lehetőségével viszonylag kevesen élnek, mivel ez a legnagyobb körültekintés mellett is kellemetlen, akár fájdalmas beavatkozás lehet.

– A kapszulaendoszkópos vizsgálat nagy előnye, hogy nincs fájdalom, fertőzésveszély, és nincs levegőbefújás, vagy éppen altatás – emelte ki az új vizsgálati módszerrel kapcsolatban dr. Szegedi László. A Jósa András Oktatókórház I. Belgyógyászati Osztályának vezető főorvosa kifejtette: ma már létezik nyelőcső-, vékonybél- és vastagbélkapszula is. Jó hír, hogy a Gasztroenterológiai Szakmai Kollégium támogatja a Nyíregyházán induló vékonybél ­kapszulaendoszkópos vizsgálatának bevezetését, amely a közeljövőben már OEP-támogatott lehet. A vastagbélkapszula jelenleg csak térítés ellenében elérhető vizsgálati módszer a kórházban és az egész országban, így aki ezt igénybe kívánja venni, több mint ezer eurót kell fizetnie.

Kapszulaendoszkópos diagnosztika indokolt vékonybél eredetű felszívódási zavarok vagy azok gyanúja esetén, vékonybél-gyulladásos betegségek, elsősorban Crohn-­betegség, krónikus hasmenés, hasfájás, tisztázatlan eredetű tápcsatornai vérvesztés, vashiányos vérszegénység, daganat gyanúja esetén.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország május 27-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában