Helyi közélet

2015.06.10. 08:56

A gyümölcsnek „rotty”...

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Paradicsom- és paprikapalántákkal segítettek az önkormányzatoknak.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Paradicsom- és paprikapalántákkal segítettek az önkormányzatoknak.

A pünkösdhétfőn pusztító jégverésre a következményei még sokáig emlékeztetnek a júniusi kánikulában. Amióta lezúdult az égi átok, dominál a jó szándék: aki csak tud, segít a bajba jutottakon. Ám azt senki sem várhatja el, hogy mindenkinek minden kára megtérüljön – maximum enyhül. A lelki sebeket nem lehet begyógyítani, hisz nem túlzás: több embernek az élete munkája hever romokban. Művészet lesz innen felállni.

Hatalmas érvágás

Összesen huszonkét jégkárosult szabolcs-szatmár-beregi települést regisztráltak.

– Miután felmértük a jégkárokat, tudatosult bennünk, amit eddig is tudtunk: szinte százszázalékos a kár, mivel a település egészén átszaladt a jég. Ahol járt, annak pedig „rotty” – fogalmazott Iszák Tibor, Sonkád polgármestere. – Le a kalappal a biztosítók előtt, a társaságok szakemberei gyorsan reagáltak, folyamatban van a kárrendezés. A gyümölcsösöknek annyi, oda a szilva, a körte, az alma, nem tudni, mi lesz a fák jövőjével. Rejtély, milyen idő lesz, milyen betegségek támadhatják meg esetleg. Ez a helyzet számos társadalmi problémát vet fel és hordoz magában. Hatalmas érvágás annak, aki nagy területen gazdálkodik, és hosszútávon erre rendezkedett be. De az idénymunkában dolgozó munkavállalók, a „napszámosok” is bajban vannak. Ha majd jön a betakarítás ideje, nem lesz, aki megbízza őket munkával.

Komoly kihatásai vannak tehát a jégkárnak. Nem elég, hogy nem veti fel a pénz a vidéket, az időjárás viszontagságaival is meg kell küzdeniük az embereknek. Az viszont nagyon jó érzés, hogy milyen sok segítséget kapunk a kistérségtől, a polgármesterektől, a gazdálkodóktól, az önkormányzatoktól. Paradicsom- és paprikapalántákat kapott a sonkádi önkormányzat, ami enyhít a károkon. Köszönet érte.

Méhteleket is betakarta a jég, csúnya pusztítást végzett a földeken.

– Nagy trauma ez a károsultaknak. Záhonytól Vásárosnaményon át Zsurkig érkezett segítség az önkormányzathoz, a kistérség is aktívan támogat, amiért hálásak vagyunk – tette hozzá Czuprák László, az erdőháti település polgármestere.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország június 10-i számában.


A jég nem ismert kegyelmet, pünkösdhétfőn egy meglehetősen széles sávban mély nyomot hagyott Szatmárban és az Erdőháton. tovább »

Az eddigi összesítés alapján huszonegy települést sújtott jégverés a hétfő kora esti viharban Szatmárban - közölte Sztolyka Zoltán (Fidesz-KDNP), a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rozsály polgármestere kedden az MTI-vel. tovább »

A vihar okozta kárfelszámolásokhoz tíz esetben vonultak hétfőn este a tűzoltók Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában