Helyi közélet

2015.06.22. 11:29

Barbár módon csonkították meg fáikat

Nyíregyháza - A szépészeti szempontokat nem mindig tudják figyelembe venni az E.ON szakemberei.

Nyíregyháza - A szépészeti szempontokat nem mindig tudják figyelembe venni az E.ON szakemberei.Fácán utcai olvasóink hívtak bennünket a napokban azzal, hogy az E.ON munkatársai barbár módon csonkították meg fáikat. A Hollósi család szerette volna felajánlani fenyőjét a város karácsonyfájának, ám félbevágták. Az E.ON szóvivője úgy reagált: a gallyazás a tulajdonosak feladata lenne, ők valójában helyettük dolgoznak.

– A gallyazási munkák szükségességére minden évben többször is felhívjuk a lakosság és az önkormányzatok figyelmét – mondta el lapunknak Egyházi Nikoletta, az E.ON Hungária Zrt. szóvivője. – Több esetben hirdetést jelentetünk meg, levelet küldünk, de a tapasztalat az, hogy a legtöbb esetben ezt a munkát ránk hagyják (mind az önkormányzatok, mind a lakosok), mert az ezzel járó költséget és munkát már nem vállalják.

Lángolt a burkolat

– A Fácán utcai munkákról ebben az évben márciusban jelentettük meg a gallyazási hirdetményünket a helyi regionális lapban, illetve egy országos napilapban. Ezen kívül a munkálatokat megelőzően szórólapon értesítettük ügyfeleinket a gallyazás miatt szükséges üzemszünetről. Senki nem jelezte, hogy szeretné saját maga elvégezni a munkát.

A Fácán utcában ezt sürgősen el kellett végeztetnünk, mert a magán- és közterületen lévő fák ágai annyira megközelítették a burkolt vezetéket, hogy az több helyen megsérült (lángolt a burkolat), és ez zavart okozott a szolgáltatásban és veszélyeztette a fák környezetében tartózkodó embereket is. A baleset megelőzése és a zavartalan működés biztosítása érdekében jogszabály jogosítja fel társaságunkat arra, hogy a villamosvezeték közelében megtisztítsa a területet: nem „jókedvünkben” végeztetjük el alvállalkozókkal ezt a munkát, de ha a tulajdonos nem csinálja meg, muszáj megtennünk annak érdekében, hogy az üzembiztonságot fenn tudjuk tartani. A munkát minden esetben szakértők végzik, de a gallyazási munkák során nem mindig tudják a szépészeti szempontokat is figyelembe venni.

A tulajdonos is elvégezheti

Törvény mondja ki, hogy a növényzet telepítésekor figyelembe kell venni, hogy a vezeték biztonsági övezetében tilos olyan fát telepíteni, mely a későbbiekben a vezetéket, s így az üzembiztonságot veszélyezteti. Mi azt javasoljuk, hogy a tulajdonosok ezeket a munkákat maguk végezzék el, így olyan módon tudják elvégezni a gallyazást, ami az ő elvárásaiknak megfelel.

Ehhez az előzetesen jelzett igény alapján feszültségmentesítést biztosítunk, a gallyazás tervezett időpontját legalább 30 nappal előre, lehetőleg írásban, be kell jelenteni az áramszolgáltatónak – mondta a szóvivő.

KM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában