Helyi közélet

2015.06.11. 18:56

Együtt a Néptáncért - Erdélyi diákok látogattak Tiszavasváriba

Tiszavasvári - A Tiszavasvári Váci Mihály Gimnázium és a Gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium tanulói közösen egy csereprogramban vettek részt „A Bokroktól a Patakokig” címmel, melyre a Határtalanul! program támogatásával április vége és május eleje között került sor.

Tiszavasvári - A Tiszavasvári Váci Mihály Gimnázium és a Gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium tanulói közösen egy csereprogramban vettek részt „A Bokroktól a Patakokig” címmel, melyre a Határtalanul! program támogatásával április vége és május eleje között került sor.

Pályázatunk célja az volt, hogy a gyimesi diákokkal közösen előadjunk egy produkciót, melyre már szeptemberben megkezdődtek az előkészületek. Minden héten, táncórák keretében gyimesi táncokat (héjszákat) illetve a népdalokat tanultunk. Az előkészítő órákon feltérképeztük Erdély szépségeit, azokat a helyszíneket, melyeket később meglátogattunk, bővítettük földrajzi, kulturális és történelmi ismereteinket tanáraink segítségével, és megismerkedtünk az erdélyi magyarok helyzetével.

Az utazásra 2015.április 29-én került sor. Minden nap rengeteg izgalmas és érdekes program állt előttünk mindenki örömére. Erdély szerte számos városban jártunk kirándulásunk során, többek között Nagykárolyban, Zilahon, Kolozsváron, Tordán, Csíksomlyón, Marosvásárhelyen, Székelyudvarhelyen, Szovátán. Sétáltunk a Békás-szorosban, a Gyilkos-tónál. Gyimesfelsőlokra a második napunkon érkeztünk meg. A gyimesi diákok és tanárok örömmel fogadtak minket. Napközben a programokra is szívesen csatlakoztak hozzánk, illetve az esti közös táncpróbákon mindenki megcsillogtathatta tánctudását. Hamar megbarátkoztunk egymással, így mikor május 14-én a Szent Erzsébet Gimnázium tanulói látogattak el Tiszavasváriba, régi ismerősökként köszöntöttük egymást, és hamar megtaláltuk a közös hangot. A líceum tanulói ittlétük alatt szintén számos helyre ellátogattak, mint például Tokaj, Sárospatak, illetve Nyíregyháza.

A közös produkció előadására május 16-án került sor, a Találkozások Háza előtti téren, mely nagyon szépre sikeredett és az utána következő esti táncházban is mindenki jól szórakozott. Miután a gyimesiek hazamentek, a program zárásaként a tiszavasvári diákok értékelő órákon vettek részt, és egy Nemzeti Összetartozás című témanap keretében megosztották élményeiket és tapasztalataikat a Váci Mihály Gimnázium tanulóival. Ezt a felejthetetlen programsorozatot Csillag Emese tanárnőnek köszönhetjük, aki szabadidejét feláldozva valósította meg a pályázatot. Reméljük, hogy jövőre is részt vehetünk egy ilyen kirándulásban, ahol mindenki rendkívüli élményekkel gazdagodott.

- Kecskés Kitti, Váci Mihály Gimnázium -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában