Helyi közélet

2015.06.08. 09:18

Hagyományápolásból jeles

Fényeslitke - Mártha Tibor fáradhatatlanságának, kitartásának és az akaratát beteljesítő széles összefogásnak köszönhetően az ország közepén magasodhat az újjávarázsolt ezredévi vereckei emlékmű. „Szétszóratott - Összeszedetett” – állt a csütörtöki, fényeslitkei ünnepség meghívóján.

Fényeslitke - Mártha Tibor fáradhatatlanságának, kitartásának és az akaratát beteljesítő széles összefogásnak köszönhetően az ország közepén magasodhat az újjávarázsolt ezredévi vereckei emlékmű. „Szétszóratott - Összeszedetett” – állt a csütörtöki, fényeslitkei ünnepség meghívóján. A Nemzeti Összetartozás Napján a helyi Millenniumi Parkban mutatták be, majd búcsúztatták az emlékművet, amely azóta Fényeslitkéről Ópusztaszerre került.

– Régóta foglalkoztatott az ezredévi vereckei emlékmű sorsa – kezdte múltidézését Mártha Tibor, aki tizenhét éve Fényeslitke polgármestere, illetve a Don menti Magyar Honvédsírok Gondozására Alapítvány elnöke. – Az 1896-ban állított honfoglalási emlékmű közel fél évszázadon át állt a lenyűgöző természeti szépségű Vereckei-hágónál, utána viszont szétbontották, széthordták. A felső részét alkotó obeliszk például Tuholka faluban a községháza előtt állt. Az emlékmű elemeit aprólékos munkával, sok utánajárással gyűjtöttük össze. Úgy gondolom, hogy a legméltóbb helyen a Feszty-körkép közelében van, Ópusztaszeren, az ország közepén. Az ungvári Magyar Főkonzulátus és a fényeslitkei önkormányzat közreműködésével vált valóra az álmunk, ami a haza iránti elkötelezettség beteljesülése.

História

A millennium esztendejében, 1896-ban állított honfoglalási emlékmű a csehszlovák korszakot (1920–1939) még átvészelte. Az 1940-es évek második felében a rajta elhelyezett emléktáblákat leverték, majd az 50-es évek közepén az egész emlékművet szétbontották.

A hágón napjainkban egy ukrán emlékmű található, amely azon partizánoknak (szicsgárdisták) állít emléket, akiket – az azóta megcáfolt ukrán történelmi elmélet szerint – Kárpátalja 1939-es visszacsatolásakor a magyarok végeztek ki. A mögötte álló, havasi pásztort ábrázoló szobor a szovjet időből származik.

A hét törzs szimbóluma

Nem sokkal a rendszerváltás után új emlékmű építésébe kezdtek, amely több mint egy évtizedig csonka maradt a Vereckei-hágónál. Végül 2008 júliusában avatták fel. A munkácsi szobrász, Matl Péter emlékműve a Nyugat és Kelet közötti kaput jelképezi. Az építmény 7 tömbből áll, amely a 7 törzset szimbolizálja, akik akkor egyesültek, amikor átkeltek a Kárpátokon. A kápolna belsejében egy oltárkő található, amely a vérszerződés kelyhét jelképezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában