Helyi közélet

2015.06.23. 12:18

Hagyományőrzőkkel énekeltek

Nyíregyháza - Ha Kodály Zoltánról elnevezett ének-zene tagozatos általános iskola diákjai kirándulnak a Felvidékre, mindenképpen fel kell keresniük a Zobor-vidéket és Galántát.

Nyíregyháza - Ha Kodály Zoltánról elnevezett ének-zene tagozatos általános iskola diákjai kirándulnak a Felvidékre, mindenképpen fel kell keresniük a Zobor-vidéket és Galántát.

A Zobor-vidéken ugyanis nagyon sok népdalt gyűjtött az intézmény névadója, Galántán pedig hét évet élt családjával a zenepedagógus.

Így aztán természetes, hogy ezek a földrajzi helyek nem maradhattak ki a Nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola hetedikeseinek tanulmányi kirándulásából sem. A fiatalok a közelmúltban a Határtalanul program keretében ismerkedhettek meg a történelmi Magyarország északi részének néprajzi értékeivel.

Már az utazás kezdete is jelképes volt, hiszen a fiatalok a nemzeti összetartozás napján indultak el a Felvidékre.

Az első állomás az egykori magyar koronázó főváros, Pozsony volt, ahol többek között megtekintették a templomokkal, polgárházakkal teli belvárost, a magyar királyok és királynők koronázási színhelyéül szolgáló Szent Márton székesegyházat. Felkeresték a Pozsony melletti Éberhard nevű települést is, ahol megkoszorúzták Apponyi Albert sírját a családi kápolnában. Ezután a fiatalok Kodály-dalokat énekeltek a „Csemadok”, a Szlovákiai Magyarok Kulturális Egyesülete által szervezett trianoni emlékezésen.

A nyíregyházi diákok magyar tannyelvű iskolákat is felkerestek Dunaszerdahelyen és Galántán. Galántán megkoszorúzták Kodály Zoltán szobrát és megtekintették azt az épületet, ahol élt a családjával.

A Tribecs-hegység déli nyúlványánál fekvő zoboraljai történelmi tájegységre is eljutottak a tanulók, ez a legészakibb magyar nyelvsziget. Kodály Zoltán egykoron 947 népdalt gyűjtött Alsódobokon, többbek között olyan közismert népdalokat, mint az ,,A jó lovas katonának” vagy az ,,A Csitári-hegyek alatt” című dalokat. Az idős és ifjú hagyományőrzők ajkán még ma is élnek az archaikus magyar dallamok, így természetesen közösen is énekeltek a helyi daloskör tagjaival. A kodályos diákokat néptáncbemutató is várta, s megismerkedhettek a páratlanul gazdag zoboraljai népviselettel is.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország 2015. június 23-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában