Helyi közélet

2015.06.24. 11:45

Kész az új út Zajtánál, még sem lehet minden nap használni

Zajta - Uniós támogatást nyertek a Zajtát és Nagypeleskét összekötő műút megépítésére.

Zajta - Uniós támogatást nyertek a Zajtát és Nagypeleskét összekötő műút megépítésére.

Az emberek egyik szeme nevet, a másik pedig sír Zajtán. Örömöt jelent, hogy elkészült az a műút, amely összeköti a falut a magyar-román határ túloldalán található Nagypeleskével, a szomorúságra pedig az ad okot, hogy a schengeni övezetet még nem szélesítette ki az Európai Unió, így egyelőre az utat nem lehet mindennap használni.

– Nagy reményeket fűztünk ehhez az úthoz, hiszen településünk zsákutcás jellegéből kitörési pontot jelentene. Bizunk abban, hogy sikerül majd elérni, ha folyamatosan nem is, de igeiglenes jelleggel a nappali órákban működhet a határátkelőhely. Egyébként apályázatnak feltétele volt, hogy valamilyen módon meg kell teremteni az átmenő forgalom lehetőségét – mondta el lapunknak Kosztya Zoltán, Zajta polgármestere. – Az uniós forrásokra közösen pályáztunk Lázári önkormányzatával, odatartozik ugyanis közigazgatásilag Nagypeleske. A pályázatnak köszönhetően végül egészen Lázáriig megújult az út, s mivel azon a településen újraaszfaltoztak egy szakaszt, jó minőségű úton juthatnánk el Szatmárnémetibe, ami így csak 13 kilométerre lenne tőlünk. A magyar oldalon egyébként mindössze 380 méter szilárd utat kellett kialakítani, míg a határ túloldalán 6,5 kilométer hosszúságú út készült el. Az avatási ünnepségét június 27-én 14 órától rendezzük meg. Erre az alkalomra a határrendészek megnyitják a határt is 10 órától 24 óráig. Magyarországi és partiumi vendégeket egyaránt várunk az ünnepségre, sőt a lengyelországi testvértelepülésünkről, Slopnicéről is érkezik egy delegáció.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország 2015. június 24-i számában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában