Helyi közélet

2015.06.20. 10:53

Nem szedik a meggyet

Nagycserkesz, Hajdúdorog - A gazdák szerint a feldolgozók által kínált vételár jóval alacsonyabb, mint az önköltségi ár.

Nagycserkesz, Hajdúdorog - A gazdák szerint a feldolgozók által kínált vételár jóval alacsonyabb, mint az önköltségi ár.

Se fedeles kosárba, se műanyag ládácskába nem szedik a meggyet a tészek gyümölcstermesztői, pedig az érdi bőtermővel elkezdődött a szedés szezonja.

– Péntek délelőtt Hajdúdorogon tanácskoztak a meggytermesztéssel is foglalkozó tészek vezetői, s úgy döntöttek, hogy nem kezdik meg a meggy szedését az alacsony felvásárlási ár miatt – tájékoztatta szerkesztőségünket Keczkó Péter, a nagycserkeszi Penta Família Szövetkezet elnöke, aki szintén részt vett a megbeszélésen. – A termelők felháborítónak tartják ugyanis, hogy jelenleg a feldolgozók által kínált vételár jóval alacsonyabb, mint a valós önköltségi ár. Amíg a piacon nem lesz olyan a felvásárlói ár, hogy legalább a költségek megtérüljenek az őstermelőknek, addig a tész-tagok nem kezdik meg a betakarítást. Azok a felvásárlók, akikkel a tész-tagok kapcsolatban állnak, 60 forintot adnának most a meggyért kilogrammonként, holott a szűkített önköltségi ár legalább száz forint. Természetesen sok tényezőtől függ – többek között a termés mennyiségétől, a permetezések számától, hogy kinek mennyi az önköltsége.

A nagyobb meggytermesztő szövetkezetek döntöttek pénteken a szüret halasztásáról. A Penta TÉSZ mellett nem kezdik meg a szedést a tiszadobi Kárpátok Gyümölcse TÉSZ, a hajdúdorogi Alföld 2003 TÉSZ, a debreceni Észak-alföldi TÉSZ, a derecskei Havita TÉSZ és a koroncói Arrabona TÉSZ tagjai sem. Amennyiben az ár nem változik, akkor akár teljes mértékben is elmaradhat az idei meggybetakarítás – tette hozzá Keczkó Péter.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában