Helyi közélet

2015.06.18. 10:21

Nem tart lovat, inkább gyógyítja őket

Nyíregyháza - A több évszázados megfigyeléseknek köszönhetően jól tudjuk, hogy fűben-fában orvosság rejlik. A Nyíregyházán élő Marton Zsófi számára különösen fontosak ezek a gyógynövények, ugyanis recepteket készít belőlük beteg lovaknak.

Nyíregyháza - A több évszázados megfigyeléseknek köszönhetően jól tudjuk, hogy fűben-fában orvosság rejlik. A Nyíregyházán élő Marton Zsófi számára különösen fontosak ezek a gyógynövények, ugyanis recepteket készít belőlük beteg lovaknak.

– Gyermekkorom óta rajongok a lovakért. Nemcsak rajzolgattam az állatokat, de névnapomra, születésnapomra is mindig lovat kértem ajándékba. Aztán 13 évesen megkaptam az első igazi lovamat, amit később még sok követett. A 2000-es évek elején történt, hogy az akkori lovam köhögött, nehezen lélegzett. Már az állatorvos is lemondott róla, amikor végső elkeseredésemben megpróbálkoztam még köhögés elleni gyógynövényekkel. Két hét után katartikus élményben volt részem: a beteg, depressziós lovamból csillogó szemű, egészséges paripa lett. Akkor gondoltam arra, hogyha a saját lovamon tudtam segíteni, miért ne segíthetnék mások lovain is, s elkezdtem a gyógynövényekkel alaposabban megismerkedni - elevenítette fel az előzményeket Marton Zsófi. - Agrármérnöknek tanultam a gödöllői egyetemen, s ebből a témából írtam a diplomamunkámat Gyógynövények felhasználása a lovak takarmányozásában címmel, majd ez a tanulmány megjelent könyv formájában is.

- A gyógynövényes energiák hallatán sokan csóválják a fejüket, nem értik, az állatoknál ez hogyan működik. Voltaképpen a hagyományos kínai állatorvoslás ad választ erre, s ezt alkalmazom az állatok gyógyászatában állatorvosi együttműködéssel. A gyógynövényekkel kiegyensúlyozható a test energetikai állapotának egyensúlytalansága.

Az állatok nevelése területén a Parelli-módszer lelkes híve a kétgyermekes anyuka. Vallja: a gazda a lovát testbeszéddel nevelje, s ne sarkantyúval, ostorral, zablával. A lóval ugyanis „lónyelven” kommunikálva hamarabb érünk el sikert.

- Ahogyan a vezérkanca és a vezérmén is fegyelmezi a rangsorban alatta álló lovakat, mi is hasonlóan járunk el. A kéttagú ménesben nekünk kell a vezérnek lenni, s ha ez működik, akkor a ló már bármit megtesz, amit kérünk tőle - magyarázza.

Kíváncsiak voltunk arra is, vajon napjainkban tart-e lovat.

– Most nincs lovam, de nem bánom. A munka és a család mellett ugyanis nem tudnék annyi időt foglalkozni az állattal, mint amennyit kellene, ezért inkább egyelőre lemondok a tartásáról. Ugyanakkor sok lovam van a gyógynövényeken keresztül, hiszen valamennyi „paciensemet” a magaménak is érzem, s a videómegosztókon jó érzés hallani, amint gyógyultan nyerítenek...

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország június 18-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában