Helyi közélet

2015.06.24. 12:44

Palackokból épülnek a tutajok

Vásárosnamény - Az idén immár harmadik alkalommal rendezik meg a Tiszai PET Kupát.

Vásárosnamény - Az idén immár harmadik alkalommal rendezik meg a Tiszai PET Kupát.

A rendezvény szülőatyja a környezetvédelmi témákkal, veszélyeztetett fajokkal és tudományos kutatások megfilmesítésével foglalkozó Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely alkotógárdája volt.

Az ötletet az adta, hogy a Tisza áradásakor rengeteg műanyagpalack érkezik hazánkba nagy mértékben szennyezve az eddig háborítatlan tájat. Erre problémára úgy hívják fel a figyelmet, hogy PET-palackokból tutajokat, vízi járműveket építenek, s miközben csorognak lefelé a folyón, lehetőség van a Tiszán sodródó palackok összegyűjtésére is. Így tulajdonképpen a PET Kupa olyan kezdeményezés, ami szórakoztatva nevel. Célja, hogy hosszú távon kulcsszerepet töltsön be a Tiszát sújtó szennyezési hullámok felszámolásában.

A PET Kupa egy hónapokon át tartó hulladékgyűjtéssel veszi kezdetét. A szemetet a Tiszából, a folyó árteréből, és a környező településekről gyűjtik össze. A hulladékot a hajóépítés helyszínén halmozzák fel. Miután elegendő mennyiségű szemét gyűlt össze, kezdetét veszi a hajóépítés. A több napon át tartó építési fázisban a csapatok saját tervek alapján, a PET Kupa szabályzatát betartva készítik el hajóegységeiket. A két leglényegesebb kritérium, hogy a hajótestek úszóképességét teljes egészében pillepalackok kell, hogy adják, és a meghajtás csak és kizárólag megújuló energiáva történhet.

Az idén a túra július 17-től 25-ig tart.

Az útvonal: Vásárosnamény - Tiszaadony - Tiszamogyorós - Zsurk - Tuzsér - Cigánd.

A 2015-ös PET Kupa indulói: Petőfi TV, Prezi, Index.hu, Tilos Rádió, Gödöllői Természetfilm Fesztivál, Magyar Kajak-Kenu Szövetség, Tiszai PET Misszió (Méder Áron), Schneider Electric szigetszentmiklósi raktára, Vásárosnamény, Zsurk, Cigánd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában