Helyi közélet

2015.06.06. 13:02

Tóbiás: a jövő évi költségvetéssel a kormány leszakította Magyarországot Európától

Nagykálló, 2015. június 6., szombat (MTI) - A 2016-os költségvetésben világosan látszik, hogy a kormány leszakította Magyarországot Európáról és szétszakította a társadalmat - mondta az MSZP elnök-frakcióvezetője a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykálló-Harangodon szombaton.

Nagykálló, 2015. június 6., szombat (MTI) - A 2016-os költségvetésben világosan látszik, hogy a kormány leszakította Magyarországot Európáról és szétszakította a társadalmat - mondta az MSZP elnök-frakcióvezetője a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykálló-Harangodon szombaton.

Tóbiás József a párt juniálisán megtartott sajtótájékoztatón elmondta, olyan jövedelmi viszonyok alakultak ki az országban, melyek már a bérből és fizetésből élőknek sem biztosítja a megélhetést, az MSZP ezért egy nemzeti béremelési programra tett javaslatot a 2016-os költségvetésben.

Ennek célja, hogy a gazdasági növekedés mellett emelkedjenek a nettó bérek - mondta Tóbiás József, hozzátéve, a minimálbér nettó 100 ezer, a szakmunkás minimálbér 125 ezer forintra emelését szeretnék elérni.

Az ellenzéki párt vezetője szerint mindezt úgy kellene megvalósítani, hogy közben a munkáltatóknak ne növekedjenek a terhei, és az "igazságtalan" egykulcsos adórendszert váltsa fel egy valódi közteherviselési program. Ebben a tehetőseknek nagyobb felelősséget és áldozatot kell hozniuk - tette hozzá.

Tóbiás József szerint a kormány érvelésével ellentétben Magyarországon nem növekedett a belső fogyasztás, az embereknek pedig ma nehezebb megélni a megkeresett bérükből, mint 2010-ben. Az MSZP ezzel a béremelési programmal több bért, több munkát, és több biztonságot kíván adni a választópolgároknak - hangsúlyozta Tóbiás József.

Botka László, az ellenzéki párt választmányi elnöke a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy idén márciustól az Orbán-kormány teljesen szétverte a szociális ellátórendszert, megszüntettek minden korábban létező támogatást és segélyt, majd a "demagóg módon" bevezetett új rendszer kizárólag a helyi közösségek feladatkörébe utalta a rászorulók támogatását.

A tapasztalatok szerint emiatt sok tízezer ember vesztette el a támogatási formákat, az önkormányzatokra pedig óriási terhet rakott az új rendszer - szögezte le Szeged polgármestere. Hozzátette, az MSZP ezért parlamenti módosító csomagot adott be, melynek célja, hogy legalább azon a szinten lehessen tartani a szociális rendszert, mint ahogyan korábban működött.

A választmányi elnök a sajtótájékoztatón a jövő évi költségvetéssel kapcsolatban elmondta, semmilyen reálgazdasági ok nem indokolja, hogy május-júniusban fogadja el a Parlament a 2016-os büdzsét, szavai szerint ennek a lépésnek egyértelműen hatalompolitikai indokai vannak.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában