Helyi közélet

2015.06.02. 11:29

Tündérek jártak Nyírgyulajban

Nyírgyulaj - A mozgalmat Kovács Gyula pórszombati erdész indította útjára.

Nyírgyulaj - A mozgalmat Kovács Gyula pórszombati erdész indította útjára.

Tündérek gyülekeztek a nyírgyulaji közösségi ház kertjében. Azért jöttek a Szabolcsi Fiatalok a Vidékért egyesület házához, mert híre ment a faluban, hogy csodát kell tenniük.

Nos, a csoda megtörtént: Tündérkertje lett Nyírgyulajnak. A mozgalmat Kovács Gyula pórszombati erdész indította útjára, amikor sok évvel ezelőtt elkezdte gyűjteni a pusztulásra ítélt őshonos magyar (Kárpát-medencei) gyümölcsfákat. Gyűjteményében több mint 2000 fafajta van.

Hogy kik voltak a tündérek? Természetesen a romlatlan lelkű gyermekek, akik fokozott lelkesedéssel vetették bele magukat életük első felelősségteljes munkájába. Mindegyikük kapott egy őshonos névre szóló táblával ellátott gyümölcsfát.

Nyírgyulajban családias és nagyon színvonalas előadással kedveskedtek a rendezők. Kiss János, a Talán Teátrum örökös tagja remekbe szabott dalcsokorral lepte meg az egybegyűlteket. A csokor legszebb virága a külön erre az alkalomra előadott „Faültető” volt.

Becsei György polgármester üdvözölte köszöntőjében a civil kezdeményezéseket, amelyek egyre színesebbé teszik a falu életét. Kiemelte, hogy az egybegyűlt gyermekek nem pusztán ajándékba kapnak egy fát, hanem életük első nagy felelősségét is vállalják.

„Ha egy gyermek elültet egy termő fát a szülőföldjén, örökre odaköti lelkét az igazi gyökereihez” – fogalmazott.

Kristófné Nagy Enikő, a Gesztenye Óvoda-Bölcsőde intézményvezetője nagy lelkesedéssel mesélt a tündérkertek történetéről, társadalomépítő fontos szerepéről.

Az első fa szakszerű elültetésénél a családok segítségére voltak a Debrecenből érkezett Főnix cserkészcsapat tagjai, akik csak azért utaztak idáig, hogy jelen lehessenek ezen a jelentős eseményen.

- Petróczki Ákos -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában