Helyi közélet

2015.07.15. 08:50

150 millióból korszerűsítik a nyíregyházi óvodákat

Nyíregyháza - A „vendégovisoknak” próbálnak a nyárba nyarat varázsolni, igazi vakációs hangulatot teremteni.

Nyíregyháza - A „vendégovisoknak” próbálnak a nyárba nyarat varázsolni, igazi vakációs hangulatot teremteni.A szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen több mint 150 millió forintból három óvodát korszerűsítenek. A fejlesztéssel kapcsolatban folynak az előkészületek, a beruházás várhatóan a jövő hónapban kezdődik – adta hírül az a napigazdaság.hu. A részletekről lapunk megtudta: a projekt közbeszerzési eljárása hétfőn indult.

Homlokzatok, játszóterek

– Három óvodát korszerűsítünk, amelyek költsége meghaladja a 150 millió forintot – számszerűsített Rendes Sándor. Az önkormányzat sajtószóvivője kifejtette: a Gyermekek Háza Déli Óvoda Virág Utcai Tagintézményében, az Eszterlánc Északi Óvoda Kerekerdő Tagintézményében, valamint a Tündérkert Keleti Óvoda székhelyintézményében történik meg külső hőszigetelés és a nyílászárók cseréjére. A beruházás várhatóan augusztusban kezdődik, és októberben fejeződik be.

További hír az óvodák háza tájáról, hogy a Vagyongazdálkodási Osztály tájékoztatása szerint az önkormányzat az idén 17 óvodában tervezett be kisebb-nagyobb felújítási munkát közel 66 millió forint értékben. Ezen túl felülvizsgálják és felújítják az óvodai játszótereket mintegy 15 millió forint összegért, amely 13 óvodát érint (Tündérkert Keleti Óvoda és tagintézményei – nyolc óvoda, illetve Búzaszem Nyugati Óvoda és tagintézményei – öt óvoda).

Szünet alatt megújulás

Nagy lesz a sürgés-forgás a Gyermekek Háza Déli Óvoda Virág Utcai Tagintézményében, ugyanis a legnagyobb örömükre komoly felújítás kezdődik az épületben. Nemcsak a tető-, hanem a homlokzatszigetelés is elkészül, kicserélik az elavult nyílászárókat, festik a falakat, új lesz a kazán, sőt, négy csoportszobához tartozó vizesblokkokat is korszerűsítenek.

– Mi július 20-ától leszünk zárva, s augusztus 24-én várjuk a gyermekeinket, de minden szülői igényt elfogadtunk, ha kérték erre az időre a gyermek elhelyezését – tudtuk meg Gerda Erzsébet tagintézmény-vezetőtől. – A 196 kis-, középső- és nagycsoportosból heti átlagban 10–12-en a székhelyintézménybe, a Kereszt utcai óvodába járnak majd – tette hozzá. Sőt, ha igény van rá, saját dajka és óvodapedagógus is a „virágos apróságokkal” tart éppen azért, hogy a környezetváltozást könnyebb legyen elviselni.

Nem mindenki nyaral

A Virág utcai óvoda is fogadott gyerekeket, hiszen amíg a Kereszt utcai intézményben volt szünet, addig itt látták vendégül a 20 ovist. – Mindenki arra törekszik, hogy az átmeneti időszakokat a legkisebb törés nélkül éljék meg a kicsik, így mi is egy csoportba helyeztük el őket, programokat szerveztünk, s figyeltünk arra, hogy ismerős óvó néni legyen velük – említette az tagintézmény-vezető, s meg is lett az eredmény: egyetlen vendéggyermek sem sírt, míg a Virág utcán volt ovis.

– A tapasztalatok azt mutatják, hogy a szülők, ha tehetik, erre az időszakra időzítik a szabadságukat, a gyerekek szünet alatti felügyeletébe pedig besegítenek a nagyszülők, rokonok is. És persze vannak olyan gyerekek is, akik mind az öt hetet az óvodában töltik.

– Nekik próbálunk igazi vakációs hangulatot teremteni, amibe a közös fagyizás, a dinnyézés, a játszótéri móka éppúgy beletartozik, mint a kirándulás – sorolta az (ál)szünidei programokat Gerda Erzsébet. Azok a családok, melyekben a gyermek halmozottan hátrányos helyzetű vagy rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesül, érthetően kérik az öthetes ellátást is, mert a gyermek jó környezetben van, s a napi rendszeres étkezése is megoldott, ami sok esetben gondot jelent a szülőknek.

Új hely és új ovistársak

– Ez az öt hét nagyon sok – mondta lapunknak az egyik érintett szülő, aki két hétre szabadságot vett ki, a fennmaradó háromban pedig az óvodájuk tagintézményébe viszi majd négyéves kisfiát. – Biztosan furcsa lesz neki, hogy a megszokott környezet helyett egy új helyre kell járnia, ahol sem az ovistársakat, sem az óvó néniket nem ismeri majd. És mire valamelyest megszokná az új arcokat és helyzetet, visszatér minden az eredeti kerékvágásba.

KM

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában