Helyi közélet

2015.07.08. 19:05

A fülnek szól

<em>Szegény Fásy-Kothencz szerzőpáros most elesett egy hatalmas összegtől. Mint kiderült, a YouTube-on közel 10 milliós nézettséggel büszkélkedő, több előadó által énekelt „Nézését meg a járását” című dalukról az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület megállapította, hogy részben népdalfeldolgozás, így nemhogy nem jár nekik jogdíj, még a korábban megkapott összeget is vissza kell fizetniük. </em>Dankó Mihály jegyzete.

Szegény Fásy-Kothencz szerzőpáros most elesett egy hatalmas összegtől. Mint kiderült, a YouTube-on közel 10 milliós nézettséggel büszkélkedő, több előadó által énekelt „Nézését meg a járását” című dalukról az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület megállapította, hogy részben népdalfeldolgozás, így nemhogy nem jár nekik jogdíj, még a korábban megkapott összeget is vissza kell fizetniük. Dankó Mihály jegyzete.

Biztosan nem kevés pénzről van, ha már ekkora vihart kavart az ügy. Az, hogy milyen a dal, kinek-kinek szíve joga eldönteni. De az tény, manapság annyi „egyszerű”, s bizony néha bugyuta dallam, szöveg zúdul ránk, hogy nem győzzük kapkodni a fejünket. (Érdekes adat lehet, hogy közel 16 ezer új dal született tavaly másfél ezer magyar szerzőtől.) Igényesség, tartalom – hol vannak már azok? Elég, ha fülbemászó, vagy könnyen megjegyezhető. A népi ruhába öltözött énekes roma stílusban előadott, összeeszkábált saját szerzeménye is úgy tűnik, sokaknál nyitott fülekre talál. Hisz az átszellemült hallgatóság néha majd’ elolvad az extázistól.

Viszont az is nagy fájdalom, ha a „tojásból éppen csak kikelő” celeb úgy érzi, neki bizony a legnagyobb, a legigényesebb világsikereket is el kell énekelnie. Ehhez pedig teret is kapnak a különböző, sokszor egymással vetélkedő csatornáktól. Persze a kapcsoló mindenki kezében ott van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában