Helyi közélet

2015.07.15. 13:19

Diplomásképzés indul jövő ősztől Kisvárdán

Kisvárda - A kihelyezett egyetemi képzéshez nagy reményeket fűz a város vezetése, vállalkozói szektora és ifjúsága is.

Kisvárda - A kihelyezett egyetemi képzéshez nagy reményeket fűz a város vezetése, vállalkozói szektora és ifjúsága is. A Parlament a napokban fogadta el a nemzeti felsőoktatási törvény módosítását, amelynek egyik kiemelt célja, hogy a felsőoktatási intézményeket, a munkaerőpiacot és a helyi közösségeket közelebb vigye egymáshoz.

A „Fokozatváltás a felsőoktatásban” stratégia azokra a tanulni, dolgozni, boldogulni vágyó állampolgárokra is gondol, akik az ország hátrányos helyzetű régióiban élnek, és a településükön nincs felsőoktatási intézmény.

Várda vállalta az úttörő szerepet

Palkovics László felsőokta­tásért felelős államtitkár kedden a kisvárdai városházán bejelentette, hogy az országban elsőként ebben a felső-szabolcsi kisvárosban kezdi meg működését felsőoktatási közösségi képzőközpont 2016 szeptemberétől.

– A központ lehetőséget nyújt arra, hogy az önkormányzat, illetve egy-egy munkaerőhiánnyal küzdő nagyobb vállalat igényei alapján kihelyezett képzéseket indítsanak akkreditált felsőoktatási intézmények. Azt, hogy melyik főiskolával vagy egyetemmel működnek együtt a közösségi képzőközpontok, a mindenkori piaci igények döntik el.

Kisvárdán a gazdaság működtetéséhez szükség van szakemberekre, ugyanakkor nehéz helyben tartani a fiatalokat és a jól képzett munkaerőt. A minőségi tudást és duális képzést nyújtó központok megoldást jelenthetnek ezekre a problémákra. Az elméleti oktatást a gazdag képzési palettával rendelkező, méltán népszerű Debreceni Egyetem (DE), a gyakorlatit pedig vállalatok fogják végezni, így a másoddiplomáért ringbe szálló hallgatókat a tanulmányaik alatt kétszeresen is ide tudják majd kötni, és vélhetően helyben is fognak dolgozni – taglalta az államtitkár.

A jövőnek épül a tudáscentrum

– A városban tekintélyes cégek működnek, és négyezer diák tanul, akiknek piacképes felsőfokú szaktudást és stabil, jól fizető munkahelyet szeretnénk nyújtani Kisvárdán; a Felsőoktatási Közösségi Képzőközpontot tehát a jövőnknek építjük! – fogalmazott Leleszi Tibor polgármester.

Mesteroklevelet kapnak

A képzés részleteiről prof. dr. Szilvássy Zoltán, a DE rektora úgy nyilatkozott, a kisvárdai képzőközpontban jövő ősztől agroturisztikai, táplálkozástudományi mesterképzést indítanak, évente mintegy 25–30 hallgatóval. A képzési struktúra a regionális iparvállalatok igényeinek függvényében a későbbiekben változhat. A hallgatók a Debreceni Egyetemre jelentkezhetnek, végzés után pedig az egyetem diplomáját kapják kézhez Kisvárdán.

KM-PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában