Helyi közélet

2015.07.13. 16:23

Élményteli szatmári utazás térben és időben

Géberjén, Tunyogmatolcs- A Szamosi Élménytér, Szatmár legújabb idegenforgalmi attrakciója öt település együttműködésében épül ki a vadregényes Holt-Szamos mentén. A látogatók kajakkal, kenuval, kerékpárral vagy akár gyalogosan is megtehetik a 17 kilométeres utat.

Géberjén, Tunyogmatolcs- A Szamosi Élménytér, Szatmár legújabb idegenforgalmi attrakciója öt település együttműködésében épül ki a vadregényes Holt-Szamos mentén. A látogatók kajakkal, kenuval, kerékpárral vagy akár gyalogosan is megtehetik a 17 kilométeres utat.Menet közben minden településen különleges látványosság – Ogre-tanya, kurta kocsma, úszómalom – várja őket.

Holt volt, hol nem volt, volt egyszer öt szatmári falu: Géberjén, Tunyogmatolcs, Győrtelek, Fülpösdaróc és Ököritófülpös, melyek vezetői összefogtak, hogy közös munkával egy egyedülálló turisztikai attrakciót hozzanak létre a Holt-Szamos mentén. Élménytérnek nevezték el, és egy cseppet sem túloztak, hiszen a festőien szép természeti kincsüket kihasználva igazi, hét állomásos turistacsalogatót alakítottak ki a Szamos folyó partján.

A tizenhét kilométeres területet a látogatók kenuval, vízibiciklivel és gyalogszerrel is bejárhatják – amint minden pontja elkészül. Erre azonban még néhány hónapot várni kell, de aki így is nekivág a túrának, elsőként géberjéni Jékey-kúriát célozza meg.

Közös fotó Shrekkel

A földszintes, klasszicista épületet 1810 körül építtette Jékey Imre. Az utcai homlokzatot erőteljessé teszi a széles, háromszögletű oromzatos középrész és az előcsarnok nagy, osztott ablakai.

A XVIII. század végén Jékey Ferenc egy második udvarházat is emeltetett, itt őrizték a családi levéltárat az oklevelekkel együtt. A kúriát 1936-ban átalakították. Az elmúlt időszakban iskolaként működő, önkormányzati tulajdonú és védett műemlék épületet az udvari részen új szárnnyal bővítették ki.

A rövid történelmi előtanulmány és a helytörténeti kiállítás megtekintése után következnek az élménytér látványosságai: az úszómalommakett, melynek „fedélzetén” állva a látogatók elé tárul a Holt-Szamos, a gyermekek nagy kedvence, az erdő mélyén megbúvó Ogre-tanya, ahol Shrek, Fiona, Kandúr, a szamár és a sárkány várja közös fotóra a látogatókat.

Az orrunknál fogva csalogat a dzsungelgyümölcsös nektárillatú termései, melyből kedvére szakíthat bárki, a téli sportok szerelmeseit pedig egész évben műkor­csolyapálya várja.

A hosszú út porát a tunyogmatolcsi kurta kocsma törzsvendége, (a viasz) Petőfi Sándor társaságában öblítheti le a fáradt vándor, hogy újult erőre kapva járja végig a babonák sétányát.

Keszegsütöde a vízen

Györtelekig a vízen úszó mobilstégen csoroghatnak tovább meg-megszemlélve a vízi tanösvény látnivalóit. A túraközponthoz érve sült keszeg illata tölti meg a levegőt, a gasztronómiai élményt a helyi hagyományok bemutatója teszi teljessé.

Fülpösdaróc a tizennyolc méter magas Szamosi Élménytorony tetejéről tárul a látogatók elé. A magaslati levegőt a Mini Szatmár parkban fújhatják ki, közben a régmúlt nemesi családok mindennapjaiba is bepillanthatnak.

Az utolsó állomás az ököritófülpösi természeti pihenőpont úszóláp szigeteivel és füzesével.

KM-CSA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában