Helyi közélet

2015.07.14. 14:38

Felsőoktatási közösségi képzőközpontot hoznak létre Kisvárdán

Kisvárda, 2015. július 14., kedd (MTI) - Felsőoktatási közösségi képzőközpont kezdi meg működését 2016 szeptemberében Kisvárdán - jelentette be Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) felsőoktatásért felelős államtitkára és Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem (DE) rektora sajtótájékoztatón kedden a felső-szabolcsi kisvárosban.

Kisvárda, 2015. július 14., kedd (MTI) - Felsőoktatási közösségi képzőközpont kezdi meg működését 2016 szeptemberében Kisvárdán - jelentette be Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) felsőoktatásért felelős államtitkára és Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem (DE) rektora sajtótájékoztatón kedden a felső-szabolcsi kisvárosban.Palkovics László az eseményen felidézte, a parlament a múlt héten fogadta el a nemzeti felsőoktatási törvény módosítását, amelynek egyik kiemelt célja a felsőoktatási intézményeknek a piachoz és a helyi közösségekhez történő közelítése. A felsőoktatási törvény egyben rendelkezik a közösségi központok létrehozásáról is, ahol akkreditált felsőoktatási intézmény indíthat kihelyezett képzést, ha erre a közösségnek igénye van - tette hozzá.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a központ lehetőséget teremt arra, hogy akár az önkormányzat, akár egy vállalat meghívjon az adott térségbe egy főiskolát vagy egyetemet, amely kihelyezett képzéseket indíthat el.

Ha a kisvárdai közösség úgy gondolja, hogy a gazdaság működtetéséhez szüksége van szakemberekre, akkor lehetőség lesz ezeknek a szakembereknek a helyben történő képzésére - fogalmazott Palkovics László, hozzátéve, hogy a képzőközpontok segítségével helyben lehet tartani a magasan képzett szakembereket.

Az elméleti képzést az egyetem, a gyakorlatit pedig a vállalatok fogják majd végezni, tehát a hallgatókat a tanulmányaik alatt kétszeresen is ide tudják kötni, így esély van arra, hogy a végzés után ne menjenek el máshová dolgozni - mondta az államtitkár.

Szilvássy Zoltán elmondta, a kisvárdai képzőközpontban 2016 szeptemberében az élelmiszertudomány és gyógyturizmus határterületét érintő dietetikus mesterképzést indít majd el a DE, a tervek szerint évente 25-30 hallgatóval. Tájékoztatása szerint ezen a szakterületen nagyjából ekkora a regionális vállalatok által támasztott képzési igény. A hallgatók a Debreceni Egyetemre jelentkezhetnek, végzés után pedig az egyetem diplomáját kapják kézhez Kisvárdán - tette hozzá a rektor.

Szilvássy Zoltán a sajtótájékoztatón megjegyezte, újabb szakok indítása további egyeztetések függvénye, a DE mellett pedig akár más felsőoktatási intézmények is részt vehetnek a kisvárdai közösségi főiskola képzési profiljának kialakításában. Leleszi Tibor (Fidesz-KDNP), Kisvárda polgármestere közölte, a képzésnek a belvárosban található épületek adnak helyet.

Felsőoktatási közösségi képzőközpont várhatóan 6-8 városban jöhet létre, Kisvárda mellett például Salgótarjánban és Ózdon.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában