Helyi közélet

2015.07.24. 08:01

„Felvettek, és még a tandíjat is megúszom”

Nyíregyháza - Meghálálták magukat a tanulással töltött nappalok és éjszakák – nyugtázták a leendő egyetemisták.

Nyíregyháza - Meghálálták magukat a tanulással töltött nappalok és éjszakák – nyugtázták a leendő egyetemisták.Pontváró bulit tartottak a megyeszékhely szívében csütörtök este a felvételi ponthatárok kihirdetését váró, főiskolára, egyetemre készülő fiatalok. A kezdeti toporzékolásokat, félszavas beszélgetéseket megkönnyebbült sóhajok, felszabadult nevetések és ünnepi koccintások váltották fel, miután megérkeztek a várva várt tájékoztató sms-ek.

Matyasovszki Fanni Sárával madarat lehetett volna fogatni nyolc után. – A barátaim, akikkel itt vagyok, az osztálytársaim voltak a nyíregyházi Kölcseyben. A méltán elismert, belvárosi elit gimnáziumban rengeteget tanultunk az elmúlt négy év alatt, kiváló, lelkiismeretes pedagógusoktól. Mindez meghozta a gyümölcsét, hiszen mindhármunkat felvették a kiszemelt oktatási intézményekbe – mesélte.

– Humán tagozatra jártam, kiemelt óraszámban tanultam a német és az angol nyelvet, valamint a magyar irodalmat. A tanáraink többsége szigorú volt, de következetes, minden diákból igyekeztek kihozni a maximumot. A szóbeli érettségim az összes tárgyból 100 százalékos lett, angolból felsőfokú, németből középfokú nyelvvizsgám van, szóval borítékolható volt, hogy felvesznek majd a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre. – Ennek ellenére azért izgatottan vártam a ponthatárok kihirdetését csütörtök este – mondta Fanni, aki azt is elárulta: négy szakot jelölt meg (nemzetközi tanulmányok, jog, bölcsészet és anglisztika) államilag finanszírozott formában, s ha lediplomázott, Londonban szeretne élni, dolgozni egy darabig – „nem középiskolás fokon”.

Többet kértek, többet adtak

Serdült Diána sem tudta leplezni izgatottságát az „ítélethirdetés” előtt. Miközben beszélgettünk, idegesen játszott a poharában lévő szívószállal.

– Volt idő, amikor irigykedve néztem azokat, akik „lazább” középiskolákba jártak, és sokkal több szabad idejük volt, mint nekünk. A mi tanáraink többet vártak el tőlünk, de többet is adtak! Meghálálta magát a sok tanulásba fektetett idő és energia! A nemzetközi gazdálkodási szakot jelöltem meg, s íme a bizonyíték: ősztől a Budapesti Gazdasági Főiskola hallgatója leszek! – mutatta büszkén az idő közben befutott szöveges üzenetet a lány.

Nagyhalászból Budapestre

A nagyhalászi Tóth Dániel nagy utazás előtt áll, ám ezt cseppet sem bánja. – Hála Istennek, felvettek a Pázmány jogi karára, ráadásul államira, így megúszom a „tandíjat”, csak a kollégiumi szállásért és étkezésért kell fizetnem. Gyanítom, az sem lesz kevés, de úgy fogom fel, mint egyfajta befektetést a jövőbe – magyarázta Dani.

Mérnökire megy a versenytáncos

Az életünk egyfajta tánc, a lényeg, hogy helyes lépéseket tegyünk – vallja Simon Júlia Rita, aki a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban érettségizett az idén.

– Emelt szintű angolos osztályban kezdtem a kölcseys éveket, ahol egy élménydús verébtábor után megkezdődött a kemény munka. Persze, nem csak tanulásból állt az életünk: cserediákprogramok, versenyek, osztálykirándulások, bulik, érdekes tanórák sokasága előzte meg az érettségit – mesélte Júlia, akinek hobbija a versenytánc.

– A táncot és a tanulást a fővárosban sem szeretném elhanyagolni, ősztől ugyanis a Budapesti Műszaki Egyetem gépészmérnöki karán kezdem az iskolát! – büszkélkedett.

KM-PI


Nyíregyháza - Portálunkon máris megtekinthetőek a Nyíregyházi Főiskolán induló szakok felvételi ponthatárai. tovább

Miskolc - A Miskolci Egyetem felvételi pontjai máris olvashatók portálunkon! Akinek sikerült, annak gratulálunk, akinek nem, még próbálkozhat a pótfelvételin. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában