Helyi közélet

2015.07.19. 15:45

Kétmilliárd forintot költöttek rá, mégis zárva van az Andrássy-kastély

Tiszadob -  Hiába újították fel több mint kétmilliárd forintból, az Andrássy-kastély továbbra is Csipkerózsika-álmot alszik.

Tiszadob -  Hiába újították fel több mint kétmilliárd forintból, az Andrássy-kastély továbbra is Csipkerózsika-álmot alszik.

Pár éve még kiemelt projektként tartották nyilván a tiszadobi Andrássy-kastély és kapcsolódó területeinek kulturális-turisztikai hasznosítását, és több mint kétmilliárd forintot költöttek a történelmi kastély felújítására, korhű berendezésére, különleges parkjának rendbetételére, a korabeli értékek megőrzése és a modern technikai megoldások jegyében.

Lapunk munkatársait több alkalommal is tárt karokkal, pontosabban nyitott kapukkal fogadták a kastélyprojekt és a felújítási munkálatok kezdetén, aztán – egy tiszavirág életű nyitvatartási időszakot leszámítva – lakat került a bejárati ajtókra, a kapun pedig évek óta ez a felirat fogadja az érdeklődő turistákat: „Idegeneknek belépni tilos!”. A kérdés: vajon miért?

A beruházás némi csúszással, 2014-ben készült el. Az egyedi turisztikai attrakció megszületett, a teljesen felújított, többfunkciós kastélyépület és az újjávarázsolt park működési engedély híján mégsem válhatott az Észak-alföldi régió kulturális turizmusának centrumává és szimbólumává. Az ország minden pontjáról, sőt, a határon túlról is nap mint nap érdeklődő turistákhoz hasonlóan Tiszadob önkormányzata és a településen működő vendéglátóegységek is évek óta (s tegyük hozzá, egyre türelmetlenebbül) várják, hogy a látogató- és rendezvénykastély megnyissa kapuit, és olyan színvonalas programoknak adjon helyet, amelyek országos vonzerőt jelenthetnek mind a történelmi örökség, mind a kultúra iránt érdeklődők számára.

Már a miniszter is tudja

Bán György, aki 2006 óta polgármestere a falunak, még élénken emlékszik azokra az időkre, amikor táborozó gyerekek zsivajától, nyugdíjas csoportok énekétől, vagy éppen a Tiszadobi Zongorafesztivál muzsikájától volt hangos a kastély és annak parkja.

– Sokan azt gondolják, a helyi önkormányzat joga és kötelessége lenne a turisztikai úri-lak működtetése, holott nekünk semmiféle ráhatásunk nincs a történésekre. A baj az, évek óta akadályok gördülnek az elé, hogy a milliárdokból felújított kastély végre betölthesse a funkcióját. Az egy helyben toporgásnak sajnos nemcsak a csalódott turisták, hanem a dobi vendéglátó- és kereskedelmi egységek, valamint a potenciális munkavállalók is nagy vesztesei. Tavaly nyáron mindössze egy hónapon át kapun belülről is megtekinthető volt a park és az épület, mondanom sem kell, mágnesként vonzotta az érdeklődőket. Aztán újra bezárták, s azóta csak egy felirat fogadja az arra járókat, miszerint a területre tilos a belépés.

– Immár tisztában van ezzel Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter is, aki húsvét körül állítólag nem hivatalosan erre járt, és úgy gondolta, szemügyre veszi az Andrássy-kastélyt. A szolgálatot teljesítő kapuőr azonban nem ismerte fel a vezető politikust, így a tiltótáblára mutatva utat mutatott neki… – mesélte Bán György, majd így folytatta: – A jelek szerint Lázár János nem sértődött meg, sőt, sikerült felkeltenünk az érdeklődését, azóta ugyanis többen is jártak a kastélynál a minisztérium megbízásából, feltérképezve a hogyan továbbot.

– A legutóbbi információim szerint a fenntartással és üzemeltetéssel a budapesti Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központot fogják megbízni, aki a jó gazda gondosságával azon lesz, hogy már az idén ősszel megnyithassa kapuit a kicsinosított és megfiatalodott épület – újságolta a polgármester, aki nem titkolta: 15–20 munkahelyet teremtene a falubelieknek, ha az Andrássy-kastély végre felébredne kényszerű Csipkerózsika-álmából. A helyi önkormányzat addig is – apja helyett apjaként – közmunkásokkal irtatja a derékig érő gazt a területen, a polgárőrség pedig rendszeresen járőrözik a birtok környékén, amelynek jelenleg csak tulajdonosa van, gazdája nincs.

Szívüket, lelküket …

Baracsi Endre, a projektet elindító Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat alelnöke azt mondta, egykori fenntartóként szívüket, lelküket beleadták abba a kiemelt programba, amely az Andrássy-kastély teljes felújítását, egyedülálló turisztikai és kulturális attrakcióvá válását célozta meg. Energiát, időt és pénzt sem sajnáltak az álom valóra váltásához, hiszen a 2,2 milliárdos programhoz jó gazdaként több mint 460 millió forintos önerőt adtak.

– A megye fejlődésének egyik alapja a turizmus fejlesztése, ennek pedig fontos ékköve a tiszadobi kastély – hangsúlyozta Baracsi Endre, aki sajnálja, hogy zárva van a látogatók előtt a párját ritkító épület. – Bízunk benne, hogy azt a funkcióját, melyet 2008-ban megfogalmaztunk, maradéktalanul be tudja majd tölteni a kastély, ehhez a ma már területfejlesztési feladatokat ellátó megyei önkormányzat is minden segítséget megad, mert láttuk és látjuk az ebben rejlő lehetőségeket – nyomatékosított az alelnök.

KM-BM, PI


A felújítás a következőkre terjedt ki:

  • külső homlokzatok, tetőszerkezet, nyílászárók felújítása, az eredeti állapot helyreállítása
  • a belső terek fa-, fém-, kő- és festőrestaurátori helyreállítása
  • az üvegdíszek iparművészi helyreállítása
  • a víz- és gázellátás, csatornázás rekonstrukciója
  • a fűtési és szellőzőrendszer felújítása
  • 100 adagos konyha kialakítása
  • az elektromos rendszerek felújítása mellett behatolásjelző rendszer, biztonságtechnikai rendszer kialakítása, informatikai és telefonhálózat kiépítése
  • tűzjelző és tűzvédelmi rendszer kiépítése, a kastély akadálymentesítése, emelőrámpa és lift beszerelése
  • a kerti homlokzat előtt húzódó tiszafa sor radikális visszametszése, a pleasure-ground, a bukszuslabirintus felújítás, valamint gyalogos sétány kialakítása, világítás kiépítése
  • a meglévő szobrászati alkotások restaurálása és utcabútorok elhelyezése
  • szabadtéri színpad és a hozzá kapcsolódó hang- és fénytechnika beszerzése

  • Tiszadob - Ülünk az Andrássy-kastély földszinti szalonjában, hallgatjuk a felújítás részleteit és azon gondolkodunk, vajon miről tudnának beszámolni a bennünket körülvevő falak. tovább »

    Tiszadob - Több tulajdonosváltáson is átesett, ezért csúszik a kastély projekt. tovább »

    Tiszadob - A felújítás még nem ért véget, de külsejében ismét elragadó formáját mutatja megyénk egyik ékköve tovább »

    Tiszadob - Teljesen megújul az 1880-85 között, romantikus stílusban épített kastély, amely a mintegy 2,2 milliárd forintos beruházásból megvalósuló fejlesztést követően rendezvény- és látogatókastély funkciót kap. tovább »

    Tiszadob - Fényesítik a megye ékszerdobozát: a tiszadobi Andrássy-kastély teljes rekonstrukciója várhatóan 2012. márciusában fejeződik be. tovább »


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában