Helyi közélet

2015.07.28. 10:46

Kohómérnökből festőművész

Nyíregyháza - Szikora Tamás korai munkái a lírai expresszionizmus körébe tartoznak.

Nyíregyháza - Szikora Tamás korai munkái a lírai expresszionizmus körébe tartoznak.

A Szikora Tamás Munkácsy-díjas festőművész alkotásaiból nyílt gyűjteményes tárlatot augusztus végéig láthatják a látogatók a nyíregyházi Jósa András Múzeumban.

A világhírű művész 1943-ban született Nyíregyházán, és már gyermekkorában elhatározta, hogy festőművész lesz. Apja kívánságára a Leningrádi Műszaki Egyetem kohómérnöki karán szerzett mérnöki diplomát 1968-ban, majd nem sokkal később pályát módosított, és beiratkozott a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakára. A főiskolán Fónyi Géza, Veress Sándor és Sarkantyu Simon voltak a mesterei. 1977–1980 között Derkovits-ösztöndíjasként tevékenykedett. 1992–93-ban másfél évet töltött a párizsi Cité des Arts-ban a Pollock-Krasner Alapítvány támogatásával, majd 1994-től évente két hónapot dolgozott a Cite des Arts-ban.

Fő motívum a doboz

Korai munkái a lírai expresszionizmus körébe tartoznak, és a spanyol Antoni Clavé hatását mutatják. Festészetének egyedi arculata a ’80-as évek elején bontakozott ki, amikor felhagyott a figuralitással, és egy lírai absztrakt festészet alapjait teremtette meg.

1982-ben talált rá művészetének fő motívumára, a dobozra, mely élete végéig meghatározó, emblematikus formáját adja táblaképeinek és installációinak.

Festői munkásságát a szakma számos díjjal jutalmazta: 1994-ban Munkácsy Mihály-díjban, 2006-ban Herczeg Klára-díjban, 2010-ben pedig Érdemes Művész-díjban részesült.

A most kiállított, festői sokszínűségről tanúskodó alkotások főleg Szikora utolsó alkotói periódusának gyümölcsei. A magántulajdonban lévő képek nagy részét eddig még nem láthatta a nagyközönség.

- Madár Ximena, művészettörténész -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában