Helyi közélet

2015.07.10. 10:42

Magyar néphagyomány a kerámiákon

Nyíregyháza - Balczó Edit kerámiái a láthatóak a Jósa András Múzeumban.

Nyíregyháza - Balczó Edit kerámiái a láthatóak a Jósa András Múzeumban.

Bibliai alakok, mesebeli figurák és történelmi személyiségek köszönnek vissza Balczó Edit keramikusművész festett faliképeiről a Jósa András Múzeum iparművészeti kiállításán.

A szerénységéről ismert művésznő 1935. július 1-jén látta meg a napvilágot Kondoroson Balczó András evangélikus lelkész és Paulínyi Edit kántor-tanító első gyermekeként. A családban még három gyermek született: Ildikó mérnök, András háromszoros olimpiai bajnok öttusázó, Zoltán villamosmérnök, politikus.

A család 1940-ben költözött Nyíregyházára, Edit itt végezte az elemi és gimnáziumi tanulmányait.

Gyermekkora óta a művészet állt érdeklődésének középpontjába, ezért érettségi után az Iparművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait. 1959-ben szerzett diplomát a főiskola kerámia tanszakán, abban az időben, amikor Borsos Miklós és Gádor István ösztönzésével végezte alkotómunkáját a korabeli fiatal keramikusnemzedék. Balczó a népies irányzat egyik legmarkánsabb képviselője volt. Épülethez kapcsolódó plasztikákat, murális munkákat készített, kisméretű festett faliképeit az Iparművészeti Vállalaton keresztül forgalmazta. Technikájában és formavilágában is a magyar néphagyomány ősi forrásából merített. Kerámiáin a népi hangvétel, a népművészet és néprajz ihletését fedezhetjük föl. Műveit a mozgás, a dinamika és a visszafogott színvilág jellemzi.

- Madár Ximena, művészettörténész -

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország július 10-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában