Helyi közélet

2015.07.09. 19:32

Sikeresen pályáztak a tanyabuszokra a szabolcsiak

Nyíregyháza, Nyírgyulaj, Kállósemjén - A nyertes pályázatok több mint 10 százalékát megyénkből adták be, 319 járművet vehetnek.

Nyíregyháza, Nyírgyulaj, Kállósemjén - A nyertes pályázatok több mint 10 százalékát megyénkből adták be, 319 járművet vehetnek.A Miniszterelnökség még áprilisban három pályázatot tett közzé, ezek a mezőgazdasági gépbeszerzést, a fiatal gazdákat, valamint a tanyabuszok vásárlásának támogatását szolgálták. A tanyabuszpályázaton 2600 pályázó nyert, kiértesítésüket megkezdték, a kifizetési kérelmeket a nyertesek október 30-áig nyújthatják be – mondta Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár- vidékfejlesztésért felelős államtitkára. Hozzátette, hogy a pályázat eredeti, 15 milliárdos keretét a nagy igényre tekintettel 22 milliárd forintra emelte a Miniszterelnökség.

Az áprilisban közzétett tanyabuszpályázat keretében terepjáró és kisbusz beszerzésére lehetett pályázni az 5 ezernél kevesebb lakosságszámú településeknek. Pályázhattak olyan települések is, amelyeknek a népsűrűsége négyzetkilométerenként nem több 100 főnél, valamint amelyek külterületén a település lakosságának több mint 2 százaléka él – ismertette a feltételeket az államtitkár.

Háromból három

A pályázatnak köszönhetően Nyírgyulaj három gépjárművel lesz gazdagabb hamarosan.

– Egy-egy kisbuszt nyert az önkormányzat és a község egyik civil szervezete, a Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, míg egy terepjáró a polgárőr egyesület munkáját segíti majd – tájékoztatta lapunkat Becsei György, Nyírgyulaj polgármestere. – Természetesen valamennyien örülünk az új járműveknek, még olyan áron is, hogy az áfát ki kell fizetnünk. Bár az önkormányzat most is üzemeltet két kisbuszt, de az egyik már nagyon rossz állapotú, sok kilométer van a kerekeiben, ezt váltja majd ki az új jármű, ami segíti a szociális és közösségi feladatok ellátását.

– A polgárőrök terepjárója külterületen, a rosszabb utakon is bevethető lesz, így tovább növekedhet a lakosság biztonságérzete. A civil szervezet pedig már most is tudná használni a gépjárművet, hiszen vele nyári táborokba szállíthatnák a fiatalokat. Természetesen a későbbi hónapokban is számos feladatra fel tudja használni az egyesület a kisbuszt. A pályázat nyerteseinek a kötelességük az autók üzemeltetése, fenntartása, de így is óriási dolog az autók elnyerése, hiszen egy civil szervezet önerőből nem tudja megoldani egy ilyen gépjármű megvásárlását – tette hozzá Nyírgyulaj vezetője.

Szintén három autó segíti majd hamarosan Kállósemjén lakóinak mindennapi életét is. Kisbuszt nyert az önkormányzat, terepjárót a polgárőrség, s ugyancsak kisbusz könnyíti majd a tanyagondnoki szolgálat munkáját, amit kistérségi társulás formájában látnak el több mint öt éve.

– Nagy külterület – nyolc tanya – tartozik Kállósemjénhez, így a korábbi járművek óriási igénybevételnek voltak kitéve. A polgárőrség pedig nem is rendelkezett eddig saját gépkocsival, egy kölcsönbe kapott régi autóval járőröztek az egyesület tagjai – mondta el érdeklődésünkre Belicza László, Kállósemjén polgármestere. – A három új jármű egyrészt növeli a lakosság a komfortérzetét, másrészt a feladatok ellátása is gazdaságosabb lesz, mint az elöregedett autókkal.

Nem nyilvános...?!

Szerkesztőségünk megkereste a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt, hogy elkérjük a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei nyertesek listáját, ám a hivatal sajtófőnökétől elutasító választ kaptunk. Indoklása szerint a „2007. évi XVII. törvény 24. § (2) bekezdése alapján a nyertes pályázók névsora nem minősül közérdekből nyilvános támogatási adatnak.” Mi viszont úgy gondoljuk: ha közjót szolgáló feladatok ellátására közpénzből nyújtanak támogatást, akkor oktalan és indokolatlan az elzárkózás a nyilvánosság elől.

Önkormányzatok, civilek és egyházak

A tárca két célterületet határozott meg, az elsőben a falu- és tanyagondnoki szolgáltatás fejlesztésére pályázhattak járműre az önkormányzatok, míg a másodikban polgárőrök, egyházak, sportegyesületek és más helyi civil szervezetek igényelhettek támogatást. Egy településről legfeljebb három pályázatot lehetett elindítani, de a tipikus az egy pályázat volt. A sikeres pályázók közül 1600 önkormányzat, 400 polgárőr szervezet, 200 pedig egyház volt. A támogatás a jármű teljes vételárát fedezi, terepjáróra 5 millió, buszokra – két méretkategóriában – 8 illetve 10 millió forint jár. A május 7-én indult pályázat az első kategóriában május 18-áig tartott, viszont a második kategóriában 3 óra elteltével fel kellett függeszteni a befogadást, a sok igény miatt.

kormany.hu/KM

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában