Helyi közélet

2015.07.11. 14:39

Szabadegyetem Sonkádon

Sonkád - A résztvevők szellemi, lelki és testi táplálékot is kaptak a képzés során.

Sonkád - A résztvevők szellemi, lelki és testi táplálékot is kaptak a képzés során.A mesterpedagógusok I. Sonkádi Szabadegyetemét „Egy csónakban evezünk” címmel július 3. és 5. között rendezték meg. Az ötletet megálmodta és létrehozta Iszák Tibor, Sonkád község polgármestere, a rendezvényt támogatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Köznevelésért Felelős Államtitkárság, az Oktatási Hivatal és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ.

Az ország minden részéből

– A szatmári településre az ország minden részéből érkeztek mesterpedagógusok, mintegy 600 fő. A tudásmegújító továbbképzést nem a megszokott tantermekben rendezték meg, hanem az öreg Túr partján, természeti környezetben tartották. Az előadások ízlésesen és barátságosan berendezett sátrakban hangzottak el, a berepülő szitakötők színesítették a hangulatot. A nem mindennapi ötletet mindenki örömmel fogadta – tájékoztatta lapunkat Szülek Tünde tiszaszalkai mesterpedagógus. – A mesterpedagógusok nemcsak szakmai megújulásban, hanem mentális feltöltődésben is részesültek a kurzus során. A résztvevők választ kaphattak a köznevelés aktuális kérdéseire, tájékoztatást hallhattak a jogszabályi változásokról, a tanfelügyelet és a pedagógusminősítés folyamatáról.

– Érdeklődéssel figyeltük a minősítési tapasztalatokat, és kíváncsian fogadtuk az intézményi önértékeléssel kapcsolatos feladatokat. Szó esett az iskolai egészségnevelésről, és a mindennapos testnevelés fontosságáról, valamint a Klik köznevelési feladatellátást támogató projektjeiről.

Színvonalas esti programok

– A képzés második napján érdeklődésünk szerint témaszigeteken vehettünk részt. Az interaktív előadások alkalmával számos témát megvitattunk. A harmadik nap végére nem csak szakmailag újultunk meg – a szabadegyetem alkalmas volt arra is, hogy aktívan töltsük el a szabadidőnket. Már maga a táj és a környezet alkalmas volt a feltöltődésre. A házigazda gondolt a mentális egészségünk védelmére is, színvonalas esti programok zárták a napot. Ez a kurzus alkalmas volt arra, hogy megelőzzük a szakmai kiégést. Szellemi, lelki és testi táplálékot is kaptunk a képzés során.

Az előadók

A szabadegyetem előadója volt többek között Czunyiné dr. Bertalan Judit Emmi-államtitkár, Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár, Sipos Imre helyettes államtitkár, Thaisz Miklós főosztályvezető, Hanesz József, a Klik elnöke, Kerekes Balázs, az OHPI projekt igazgatója, Tóth Mária, az OH szakmai vezetője, Maus Pál, az OH szakmai vezetője.

Ízletes szatmári ételek

– Nem szabad megfeledkeznünk az ízletes szatmári ételekről sem, amit szorgos kezek készítettek a vendégek számára. A zárórendezvényen Iszák Tibor polgármester nem felejtette el megköszönni a családjának és munkatársainak a sok-sok segítséget, aminek köszönhetően létrejöhetett az első szabadegyetem Sonkádon. Valamennyi társam nevében mondhatom, hogy köszönjük, s várjuk kíváncsian a következőt! Örülök, hogy részt vettem a szabadegyetem programjain, és büszkén őrzöm a belépőmet a Discipula Discipulus felirattal – tette hozzá befejezésül Szülek Tünde.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában