Helyi közélet

2015.07.22. 12:29

Tizenkét órán keresztül mondták a magukét honatyáink

Nyíregyháza - Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 11 országgyűlési képviselője az első félévben 177 önálló és képviselőtársakkal közösen benyújtott indítványt tett, 186 esetben szólaltak fel és összesen több mint 758 órát beszéltek a parlamenti patkóban.

Nyíregyháza - Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 11 országgyűlési képviselője az első félévben 177 önálló és képviselőtársakkal közösen benyújtott indítványt tett, 186 esetben szólaltak fel és összesen több mint 758 órát beszéltek a parlamenti patkóban.

A legtöbb indítvány (57) a jobbikos dr. Apáti István neve mellett szerepel a parlamenti jegyzőkönyvben, a legtöbbször (46 alkalom) a szocialista dr. Legény Zsolt kért és kapott szót a Tisztelt Házban. Dr. Czomba Sándor államtitkár a posztja miatt többször válaszolt azonnali kérdésekre és interpellációkra, a legtöbbet képviselőként a szocialista Tukacs István szólalt fel, ő több mint 126 percen át beszélt. A fideszes dr. Tilki Attila az első félévben csak egyszer szólalt fel a magyar parlamentben.

Szót kértek, szót kaptak

Az Országgyűlés az év első ülésszakában 140 törvényt fogadott el, amelyek közül egyet az Alkotmánybíróság döntése miatt nem hirdethettek ki – derült ki a parlament honlapján közzétett értékelésből. Az ülésszak statisztika szerint az ellenzék majd négyszer annyi interpellációt (113 felszólalás) mondott el, mint a kormányoldal (33 felszólalás). Szóbeli kérdéssel az ellenzék 182 alkalommal élt, míg a Fidesz-KDNP 21-szer, az írásbeli kérdések szempontjából sokkal nagyobb volt az eltérés: az ellenzék több mint 1900 esetben élt ezzel a lehetőséggel. A statisztika arra vonatkozóan is elkészült, hogy a képviselők hány alkalommal szólaltak fel a Tisztelt Házban. A szocialista Gúr Nándor hangját lehetett a legtovább hallani és a kereszténydemokrata Rétvári Bence felszólalásaiból volt a legtöbb az Országgyűlési idei ülésein, tizenhárom képviselő maradt néma.

Mindenki megszólalt

A képviselői adatlapokat átnézve elkészítettük a Szabolcs-Szatmár-Bereg képviselők rangsorát. Az önállóan és más képviselőtársakkal közösen benyújtott indítványok számát tekintve a jobbikos dr. Apáti István áll a lista élén, 57 indítványban szerepel a neve az első félévben. A 115 percet meghaladó hozzászólási idejével is a legjobbak között van, de megelőzi őt párttársa, dr. Gyüre Csaba, aki 16 alkalommal 120 percig fejthette ki a véleményét. Legtöbbször kért és kapott szót a megyei honatyák közül dr. Legény Zsolt, hat hónap alatt 46 alkalommal szólalt fel az ülésteremben és összesen több mint 87 percet beszélt. Ez utóbbi számmal nem lett dobogós, mert párttársa, Tukacs István 33 felszólalása alatt több mint 126 percig hallatta a hangját a parlamenti patkóban. Ha az abszolút legtöbbet beszélőt tekintjük, akkor a munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár, dr. Czomba Sándort illetné meg az első hely, ám a több mint 136 percnyi hozzászólásában posztjából adódóan sok esetben a képviselők azonnali kérdésire, illetve interpellációira válaszolt.

Összetettebb feladat!

Egyetlen olyan megyei képviselőt sem találtunk, aki néma maradt az idei év első felében. A listát a fideszes dr. Tilki Attila zárja, aki mindössze egy esetben kért szót és a jegyzőkönyv tanulság szerint 1 perc 11 másodpercig beszélt.

– Azt gondolom, a képviselő munkában nem csak az számít, hogy valaki hányszor szólalt fel a parlamentben, ettől sokkal több feladata van – kezdte kommentárját dr. Tilki Attila, és hozzátette: a mennyiségnél fontosabb a minőség. Az országgyűlés költségvetési bizottságának alelnöke, a külügyi bizottság tagja büszke arra, hogy Párizsban ő ismertethette a magyar álláspontot az EU és az USA közötti szabadkereskedelmi megállapodásáról, de az Európa Tanács – melynek szintén tagja – parlamenti közgyűlésén Strasbourgban is lehetősége volt felszólalni.

– Három, nagyon fontos törvényjavaslat egyik előterjesztője vagyok, s ezek mind a képviselői munkámhoz tartoznak – hangsúlyozta.

„Ez a mi fegyverünk!”

– Örülök, hogy van egy ilyen fokmérője is a munkánknak – reagált az elsőség tényére dr. Legény Zsolt. – Azt gondolom, annak amit teszünk az a lényege, hogy mindazok érdekét képviseljük, akik a parlamentbe küldtek minket. Erre összpontosítottam, s agrármegye lévén többször szót emeltem a meggy alacsony felvásárlási ára ellen, szóltam a dohánytermesztők érdekében, s amikor a kertészeti kisgép beszerzésre kiírták a pályázatot, akkor is hallattam a hangom. Bízom benne, hogy ennek is volt köszönhető: két héttel később újra feltöltötték a keretet, kivették belőle azt a nagyértékű gépet, ami nem ebbe a körbe tartozott, így valóban az eredeti célt szolgálta a pályázat.

A szocialista képviselő szerint az ellenzék igazi fegyvere a szó, így világíthatnak rá a gondokra, problémákra és ellentmondásos helyzetekre. – Bizonyos társadalmi csoportok tőlünk várják a segítséget, nekünk pedig az a kötelességünk, hogy mindent megtegyünk ezért – hangsúlyozta Legény Zsolt.

KM-BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában