Helyi közélet

2015.07.09. 14:16

Tőgyel a Birhó

<em>Nem kell ahhoz Bangkokba utazni, hogy az emberfia tájföldön érezze magát. Elég csak tartalmas villámlátogatást tennie Szatmárban a hús-vér szakavatott tájoló felejthetetlen társaságában, aki bár a megyeszékhelyen él, úgy ismeri a vidéket, mint a tenyerének kusza, ámde megfejthető vonalait.</em> Ladányi Tóth Lajos jegyzete.

Nem kell ahhoz Bangkokba utazni, hogy az emberfia tájföldön érezze magát. Elég csak tartalmas villámlátogatást tennie Szatmárban a hús-vér szakavatott tájoló felejthetetlen társaságában, aki bár a megyeszékhelyen él, úgy ismeri a vidéket, mint a tenyerének kusza, ámde megfejthető vonalait. Ladányi Tóth Lajos jegyzete.A szabad föld láttán éppúgy kinyílik nála a szózsilip, mint az ízlésesen tálalt kötött tészta leves kavarásakor, a málékásás töltött káposzta ízlelésénél vagy éppen a rétes majszolása közben. Nem éri be a műemlék mustrálásával, hátra ballag a kertbe, és leteszteli a hívogató sárgabarackot. Lételeme a kíváncsiság, a felfedezésvágy, a számára ismeretlen terület átfésülése. Nincs az az újdonság, ami után ne tárná ki szélesre az élménykamráját, amelyből különlegességekkel táplálja a sajátságos stílusával könnyedén felderített hallgatóságot.

Bármelyik településen suhanunk át, nincs dermedt csend, mindig bevillan nála olyan emlékfoszlány, amit akkurátusan ráilleszt a gondolatfüzérére, és csak sztorizik, csacsog. Nem lehet nem észrevenni – a tespedő érdeklődést is felkelti.

A kisujjában van a térség összes bája, a mutatóujjával ösztönösen arra tereli a figyelmet, a feltartott hüvelykujja pedig a kifejezésmódja méltatásának is felfogható. „Látod, hogy tőgyel a Birhó?” – fordul a meglepett megszólítotthoz, akiben azonmód átfut a „Mit csinál micsoda?” riposzt. Neki természetes, hogy a Túr partján húzódó, alföldi erdőmaradvány, a Birhó olykor tőgyel, azaz buggyot vet, kidudorodik. Gézának hála, most már ezt is tudom. Tökéletes idegenvezető lenne a szatmárias tájföldi turizmus fellendítéséért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában