Helyi közélet

2015.08.21. 15:30

Csurig megteltek a szállodák

Nyíregyháza - A csütörtöki nemzeti ünnep tálcán kínálta a lehetőséget sokak számára: mivel a pénteket már korábban ledolgozhatták, akár négynapos kirándulást is tervezhettek. Már akinek persze az ideje és a kedve mellett a pénztárcája engedte az iskolakezdés közeledtével.

Nyíregyháza - A csütörtöki nemzeti ünnep tálcán kínálta a lehetőséget sokak számára: mivel a pénteket már korábban ledolgozhatták, akár négynapos kirándulást is tervezhettek. Már akinek persze az ideje és a kedve mellett a pénztárcája engedte az iskolakezdés közeledtével.

A szállásár-összehasonlító portál, a trivago.hu kimutatása szerint az állami ünnep hosszú hétvégéjén a főváros mellett a Balaton és a fürdővárosok a legkeresettebb úti célok, a két legnépszerűbb Siófok és Budapest. A balatoni városok közül ezúttal is kiemelkedik Siófok, de Balatonfüred, Csopak, Keszthely is a 10 legkeresettebb úti cél között van. Budapest szálláshelyei a második legnépszerűbbek a hétvégén, a fürdővárosok közül pedig Hajdúszoboszló az élen. A tivadari Danó Portán a mostani hosszú hétvégét már tavaly lecsekkolták. – Összesen négy vendégházat foglal el egy olyan család, amelynek tagjai a világ különböző pontjairól érkeztek ide. Egyikőjük például olyan pilóta, aki Budapest és Dubai között közlekedik – újságolta Danó Sándor.

Különleges családi találkozó

– Azt tapasztaltuk, rengetegen az utolsó pillanatban kaptak a fejükhöz, hogy el kellene utazni, de sokan már előre gondolkodtak – állapította meg Fábián Nóra, a Vidám Delfin Utazási Iroda referense. – Belföldön elsősorban azok a családi szállodák dominálnak, ahol van wellnessrészleg is. Külhonban továbbra is Horvátország és Görögország a kedvelt. Utóbbi továbbra is az egyik legnépszerűbb úti cél. Folyamatosan voltak és vannak utasaink, akik több készpénzt vittek magukkal, de semmiben nem szenvedtek hiányt.

Inkább a repülős utakat keresik, főleg debreceni indulással. Persze, a buszos utak népszerűsége is töretlen.

A nyíregyházi Hotel Dzsungel felkapott helynek számít. A 16 szoba és a 2 lakosztály (a Fehér tigris és a Flamingó) is már korábban elkelt a hosszú hétvégére. Ezen a nyáron végig komoly volt az érdeklődés a Blaha Lujza sétányon, szép környezetben található hotelben. Átlagban a vendégek fele volt visszatérő, régi ismerős, a másik rész pedig most először próbálta ki a szállást, és alighanem jövőre már ők is a régi-új vizitálók táborát erősítik majd. A tivadari Danó Portán minden flottul működött az idei szezonban is. Furán hangzik, de a mostani hosszú hétvégét tavaly lecsekkolták.

– Összesen négy vendégházat foglal el egy olyan család, amelynek tagjai a világ különböző pontjairól érkeztek ide. Egyikőjük például olyan pilóta, aki Budapest és Dubai között közlekedik – újságolta Danó Sándor, aki Tivadar polgármestereként naprakész a település mindennapjait illetően is. – Hat alkalommal vettek mintát nyáron a Tiszából nálunk, és mindannyiszor kiváló volt a vízminőség. Végig sok volt a turista. Ami az idegenforgalomnak előny, az a mezőgazdaságnak komoly hátrány. Aki felkereste a virágos Tivadart, garantáltan kellemes élményekkel távozott.

Vízpart közelében

Több éves tendencia, hogy a hosszú hétvégék alkalmával megnövekszik az érdeklődés a belföldi szálláshelyek iránt.

– A hotelek tudatosan készülnek erre minden évben különböző csomag- és programajánlatokkal. A megnövekedett érdeklődés miatt érdemes volt a szállásokat időben lefoglalni, mert hamar elkeltek a rendelkezésre álló kapacitások – fogalmazott Molnár Anita, az IBUSZ Utazási Irodák Kft. kommunikációs menedzsere.

Hozzáfűzte: – A nyári időszakban elsősorban a vízparthoz közeli szálláshelyek a legkeresettebbek. A külföldi úti célok közül az IBUSZ utasai között Görögország (Rodosz, Zakynthosz, Korfu), Horvátország és Spanyolország (Costa Brava) a legnépszerűbbek a nyári időszakban. Mindezek mellett meglepő pozitív változás Bulgária és Szicília esetében figyelhető meg: amíg az előző nyári szezonban e két desztináció iránt gyenge volt a kereslet, addig 2015-ben jelentős az emelkedés.

Negatív hírek, pánikkeltés

– Nyáron ezúttal közel 12 európai üdülőterületre kínáltunk saját szervezésű repülős utakat. Az elmúlt évhez hasonlóan úgy tűnik, hogy továbbra is nagyon keresettek az autóbuszos üdülőprogramjaink. Az erős évkezdetet követően (amely az attraktív first minute ajánlatoknak is köszönhető) jellemzően megtorpanás volt megfigyelhető a foglalások számában, és a tunéziai sajnálatos események, valamint a görög helyzet sem tett jót átmenetileg az értékesítésnek. Szerencsére a negatív hírek és a pánikkeltés ellenére a görögországi utak iránt ismét megközelítőleg helyreállt a kereslet.

A csobbanás csábítása

Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára szerint az elmúlt évekhez hasonlóan vidéken telt ház van elsősorban vízparti, illetve wellness- és gyógyszállodákban, amelyek családoknak nyújtanak pihenési lehetőséget. A főváros iránt az elmúlt években egyre erősödő kereslet ebben az esztendőben tovább növekedett. Ezen a hétvégén lesz egyébként az Ironman Budapest nemzetközi triatlonverseny is, ami ugyancsak hozzájárul az erős kereslethez.

KM-LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában