Helyi közélet

2015.08.04. 10:33

Építőipari cégek is érintettek a nyíregyházi cégtemető-maffia ügyben

Rács mögé került a nyíregyházi ügyvéd, aki keresztapaként irányította a bűnszervezetet. Az ügyvéd társai nyíregyházi lakosok, az egyik munkanélküli, a másik egy hónapja szabadult büntetés-végrehajtási intézetből, korábban csődbűncselekmény miatt ült. Az eddigi adatok szerint negyvennyolc céget fantomizáltak.

Rács mögé került a nyíregyházi ügyvéd, aki keresztapaként irányította a bűnszervezetet. Az ügyvéd társai nyíregyházi lakosok, az egyik munkanélküli, a másik egy hónapja szabadult büntetés-végrehajtási intézetből, korábban csődbűncselekmény miatt ült. Az eddigi adatok szerint negyvennyolc céget fantomizáltak.

Az ügyvéd a bűnszervezet zavartalan működése érdekében az eljáró nyomozókat, ügyészeket feljelentette, és azzal, hogy vesztegetés látszatát keltette és alaptalan elfogultsági bejelentéseket tett, megpróbálta elérni, hogy az eljárásokra más hatóságokat jelöljenek ki. Ezzel akarta elkerülni, hogy a szervezett jelleg és az állandósult elkövetői kör feltűnjön a hatóságoknak.

Fiktív székhelyek

Miután az ügyvéd védőként megismerte, hogy a fiktív cégátruházások milyen haszonnal kecsegtetnek, elhatározta, hogy szervezetten tesz eleget a cégtulajdonosok ilyen igényeinek. Ehhez ukrán bukóembereket és fiktív magyarországi székhelyet biztosított, mindezért cégenként legalább ötszázezer-egymillió forintot kért. A strómanoknak ötvenezer forintot fizetett. A szolgáltatás „elhíresült”, a tulajdonosok pedig így kimenthették a még meglévő cégvagyont, meghiúsítva a hitelezői igények kielégítését. Ezzel a módszerrel azt a látszatot keltették, hogy nemcsak a cégek vagyona, de a számviteli iratok is az ukrán „ügyvezetőkhöz” kerültek. Így leplezhették az egyéb bűncselekményeket, és a bírsággal járó szabálytalanságokat is. Az eddigi adatok szerint negyvennyolc céget fantomizáltak.

A pénzügyi nyomozók tizenöt embert hallgattak ki gyanúsítottként, köztük a nyíregyházi ügyvédet és két segítőjét. Hármójukat őrizetbe vették, majd a bíróság elrendelte előzetes letartóztatásukat. A nyomozás közokirat-hamisítás és csődbűncselekmény miatt folyik – mondta dr. Sárközi Alexandra.

Egyikük most szabadult

Dr. Jánvári Regina százados, az Észak-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóság sajtóreferense lapunk kérdésére elmondta: az ügyvéd társai nyíregyházi lakosok, az egyik munkanélküli, a másik egy hónapja szabadult büntetés-végrehajtási intézetből, korábban csődbűncselekmény miatt ült. A cégek több megyében működtek országszerte, érintett többek között Budapest és Szolnok is. A tevékenységi körük szerteágazó: foglalkoztak építőiparral, cukorgyártással, de vagyonvédelemmel is.

KM


Nyíregyháza - Maffiaszerű eszközökkel és módszerekkel próbálta blokkolni a bűnüldöző szervek munkáját az a bűnszervezet, amelynek irányítóját, és annak két jobb kezét őrizetbe vették a NAV észak-alföldi pénzügyi nyomozói. A nyíregyházi ügyvéd által irányított „vállalkozás” a busás haszon reményében szinte bármilyen illegális ügyletbe belevágott, mint például cégtemető vagy éppen cigarettacsempészet. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában