Helyi közélet

2015.08.20. 13:45

Értesítésre várnak a hitelesek

Nyíregyháza - A szakértő ezúttal a forinthitelek esetén várható értesítésekről és azok időpontjáról tájékoztatja az olvasókat.

Nyíregyháza - A szakértő ezúttal a forinthitelek esetén várható értesítésekről és azok időpontjáról tájékoztatja az olvasókat.

Olvasóink folyamatosan érdeklődnek szerkesztőségünkben a forinthitelekről, összegyűjtött kérdéseinkre dr. Barkóczi Erzsébet, a Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület szakértője válaszol.

Eltérés és hasonlóság

Sokan szeretnék tudni, mely forinthitelek esetén várható az értesítés? – Aki 2004. május 1. és 2014. július 19. között írta alá fogyasztói kölcsönszerződését vagy lízingszerződését, az jogosult lehet visszatérítésre, kivéve azok, akik állami kamattámogatással nyújtott lakáshitelt vettek fel. Látható tehát, hogy a szerződéskötés időpontját illetően ugyanazok a feltételek vonatkoznak a forinthitelesekre is, mint a deviza alapú hitelt felvett ügyfelekre.

Az is hasonlóság, hogy az elszámolás továbbra sem érinti a folyószámla-hiteleseket és a hitelkártyával rendelkezőket. Meg kell azonban jegyezni, hogy azok, akiknek a bankja úgy számol, hogy nem járt el tisztességtelenül, azaz nem emelt egyoldalúan kamatot, nem kapnak elszámoló levelet.

Időpontok, másolatok

Fontos időpont az elszámoló levél érkezése – olvasóink közül többen kérdezték, hogy mikor várhatják, és hogy ki kérheti az elszámolás megküldését?

– A hitelintézetek 2015. augusztus 1. és szeptember 30. között adják postára a tájékoztatót. Ha a pénzügyi intézmény polgári peres eljárást kezdeményezett és annak befejezésére 2015. augusztus 1. után kerül sor, a befejezéstől számított 60 napon belül küldik ki az elszámolásokat.

A pénzintézet kizárólag az adósnak köteles megküldeni az elszámolást, míg az adóstársnak, kezesnek vagy zálogkötelezettnek nem. A devizahiteles elszámoláshoz képest új elem, hogy az adóstárs, kezes vagy zálogkötelezett is kérheti, hogy az elszámolás másolatát a pénzügyi intézmény tájékoztatásul küldje meg neki is.

Az adóstárs, vagy a lízingbevevőként szerződő fél kérheti, hogy a részletes kimutatás másolatát a pénzügyi intézmény tájékoztatásul küldje meg. Ennek az az oka, hogy az elszámolás során ők is jogosultak felszólamlásra, vitatásra a pénzügyi intézménnyel szemben.

KM


Bővebb információk

Az elszámolási törvénnyel kapcsolatban bővebb információk az MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központjának honlapján (www.felugyelet.mnb.hu) is olvashatók, de tájékozódhatnak a pénzintézetek honlapján is, az elszámolási és forintosítási információk menüpontban. Amennyiben további kérdéseik vannak, azokat az [email protected] e-mail címre, vagy az MNB központi levélcímére (H-1534 Budapest BKKP Postafiók 777.) küldhetik, ahol a munkatársak segítenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában