Helyi közélet

2015.08.06. 07:20

Ez azért gáz: A Klik tartozik, a település fizet

Nyírkarász, Gyulaháza, Kékcse - A múlt héten látott napvilágot a hír, miszerint több iskolában is kikapcsolták gázt és az áramot a szolgáltatók, mert az intézményeket működtető Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) nem rendezte a tartozását. Nyírkarász polgármestere elmondta: kifizették a központ helyett a pénzt. Nem tehettek mást, ellenkező esetben leállt volna a település konyhája.

Nyírkarász, Gyulaháza, Kékcse - A múlt héten látott napvilágot a hír, miszerint több iskolában is kikapcsolták gázt és az áramot a szolgáltatók, mert az intézményeket működtető Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) nem rendezte a tartozását. Nyírkarász polgármestere elmondta: kifizették a központ helyett a pénzt. Nem tehettek mást, ellenkező esetben leállt volna a település konyhája.

Alaposan a zsebébe kellett nyúlnia a vétlen nyírkarászi önkormányzatnak, ha azt akarta, hogy augusztusban ne maradjanak főtt étel nélkül a település ifjabb és idősebb lakosai.

Az ok-okozati összefüggések megértése érdekében fontos tudni, hogy Nyírkarászon az iskolát a Klik Kisvárdai Tankerülete, az óvodát és a konyhát pedig az önkormányzat működteti. A gondot az jelenti, hogy a három intézménynek egy közös gáz­órája van az iskolában, vagyis a gázszámla mindig a Klik nevére érkezik. A Klik kifizeti a költségeket, majd az összeg harminc százalékát kiszámlázza az önkormányzatnak.

Nem volt más választásuk

– Amikor megtudtuk, hogy a Klik tartozása miatt a Tigáz ki akarja kapcsolni a szolgáltatást, nem maradt más lehetőségünk, minthogy kifizetjük a tartozást. Az önkormányzati konyhánknak ugyanis működnie kell, hiszen naponta 250–300 adag étel készül ott – tájékoztatta lapunkat Szalmási József, Nyírkarász polgármestere. – Főz a konyha a nyári étkeztetésben részt vevő gyermekeknek, a bentlakásos otthon időseinek, a szociális étkeztetésben részt vevőknek. Azt pontosan nem tudom, melyik időszakra, melyik hónapokra vonatkozik a tartozás, a kifizetett összeg 3 millió 70 ezer forint volt. Természetesen ezt a pénzt minél hamarabb visszavárjuk a Kliktől, hiszen egy ilyen kis település nem tud senkinek sem hitelt nyújtani, vagy esetleg beszámítjuk az összeget a 30 százalékos önrészünkbe.

– A közös gázóra eddig is problémát jelentett, hiszen az őszi és téli szünetben az óvodát fűteni kellett, s így az iskolában is ment a fűtés. Remélem, ez a gond már a múlté, ugyanis felújítjuk az óvodát, s fűtését leválasztva az iskolától, külön gázórát kap – tette hozzá Nyírkarász vezetője.

Gyulaházán is nagy a gáz, pontosabban nincs gáz: a szolgáltató több mint egy hónapja kikapcsolta a gázt a helyi általános iskolában.

Bardi Béla polgármester nem tudja, hogy pontosan mennyi a tartozása a Klik-nek, de nem is érdekli. – Az önkormányzatnak soha, hangsúlyozom, soha nem volt még nyolc napnál hosszabb idejű lejért tartozása senki felé – mondta a település vezetője, aki szerint komoly fennakadást nem okoz a kikapcsolás, legfeljebb annyit, hogy nem tudják a kellő hőfokra felmelegíteni az iskolai úszómedencét.

– Ez azért kellemetlen egy kissé, mert sok csapat jár nyaranta hozzánk edzőtáborba, és most néhány fokkal hűvösebb a medence vize a megszokottnál. Kénytelenek vagyunk a melegítéshez a napkollektorok segítségét igénybe venni – mondta a polgármester.

Benyújtják a számlát

Kékcsén nem fordulhat elő, hogy az önkormányzat más hibája miatt idegeskedjen.

– Bár nálunk is Klik az iskola működtetője, azonban minden közüzemi óra az önkormányzathoz tartozik, mi fizetünk ki mindent, így folyamatosan nyomon tudjuk követni a költségek alakulását – tudtuk meg Szekeres Katalintól, Kékcse polgármesterétől.

– Öt évvel ezelőtt vállalkozóból lettem polgármester, s vállalkozóként hozzászoktam, hogy mindig mindent tisztán lássak. Napra pontosan tudom, hogy mi várható, nem érhetnek meglepetések a kifizetésekkel kapcsolatban. Az önkormányzat kifizeti a költségeket, aztán benyújtom a számlát a Kliknek.

Konkrét kérdések, általános válaszok

Szerettük volna megtudni, hogy a nyíregyházi tankerületben van-e olyan település, ahol a központ tartozik valamelyik szolgáltatónak. Ha van, melyek ezek a települések, mekkora a tartozás, hogyan és mikor rendezi azt a Klik? Kőhegyi Edit tankerületi igazgató azt írta: „a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ folyamatosan egyeztet a szolgáltatókkal, és ütemezetten teljesíti fizetési kötelezettségeit.”

Megkerestük a Tigázt is, ám konkrét településeket ők sem mondtak. Száraz Gábor szóvivő kérdéseinkre így reagált: „azon intézmények felhasználási helyein, ahol a kintlévőségek korossága, nagysága indokolta, és fizetési átütemezésben nem tudott a Tigáz és a fenntartó megállapodni, folyamatosan végzi társaságunk a gázszolgáltatások felfüggesztését a Tigáz Zrt. teljes szolgáltatási területén, melybe beleértendő Szabolcs-Szatmár-Bereg megye is”.

„Az E.ON továbbra is törekszik arra, hogy az oktatási intézmények fenntartásáért felelős Klebersberg Intézményfenntartó Központtal megegyezésre jusson a felhalmozott tartozás rendezéséről” – válaszolt lapunk megkeresésére Egyházi Nikoletta szóvivő. – Tudatában vagyunk annak, hogy a szolgáltatásból kikapcsolt egységek oktatási célú intézmények, így ennek megfelelően járnak el. Ezért a gázszolgáltatásból kikapcsolt intézmények között nincs olyan, ahol aktív nyári diák- vagy gyerekprogram lenne. Az E.ON továbbra is igyekszik mindent megtenni, hogy a helyzet rendeződjön, tárgyalásokat folytat az intézmények fenntartójával annak érdekében, hogy ne történjenek további kikapcsolások, és az ellátotti körben maradhassanak az intézmények – írta a szóvivő.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában