Helyi közélet

2015.08.10. 19:39

Fesztiválok sztárjai Szatmárnémetiben

Szatmárnémeti - ByeAlex, Wolf Kati és Zalatnay Cini jóvoltából a PMN-re költözik az Eurovíziós Dalfesztivál és a Táncdalfesztivál.

Szatmárnémeti - ByeAlex, Wolf Kati és Zalatnay Cini jóvoltából a PMN-re költözik az Eurovíziós Dalfesztivál és a Táncdalfesztivál.

Szombaton, augusztus 22-én délután lép a Partiumi Magyar Napok Kossuh-kerti nagyszínpadára ByeAlex, a zenész filozófus, aki 2013-ban Magyarország harmadik legjobb eredményét érte el az Eurovíziós Dalfesztiválon.

Csókolom, Kedvesem

ByeAlex számára az ismertséget a Csókolom című dal hozta meg, a Dal című verseny 2013-as döntőjében elért sikerét a sajtóban kritikusan szemlélték. Ugyanabban az évben a malmői Eurovíziós Dalfesztivál második elődöntőjében lépett fel a Kedvesem című szerzeménnyel, amivel bejutott a döntőbe is, és a 10. helyezést érte el.

Tölcsért csinál a kezéből s úgy kiáltja világgá, hogy ő biza nem apáca – természetesen a közönségkedvenc Zalatnay Cini, aki augusztus 23-án, 17 órától a rég(ebb)i idők táncdalfesztiváljainak hangulatát viszi el Szatmárnémetibe. 1966-ban a Táncdalfesztiválon második helyezést ért el a Hol jár az eszem című dallal, majd 1967-ben megnyerte azt a Nem várok holnapig című számmal. Pályafutását 500 dal, rengeteg sláger, 18 nagy- és 50 kislemez, 11 könyv és számtalan valós vagy valótlan pletyka fémjelzi.

Külsejével divatot teremtett, meghatározó egyénisége lett a korabeli tinédzser lányoknak. A hazai előadóművészek közül ő hordott először miniszoknyát, combközépig érő csizmát és a jellegzetes frufrus frizurát. És szintén ő volt az első, aki a vasfüggöny mögül Angliába szerződött énekelni, így Magyarországon elsőként ismertethette meg a közönséget Janis Joplin bluesrockos világával.

Fürge róka lábak

Nehéz eldönteni, hogy az Eurovíziós Dalfesztivál vagy a több generáció örök kedvenc rajzfilmsorozata tette ismertebbé Wolf Katit, aki Zalatnay Cinit váltja a Kossuth-kerti nagyszínpadon augusztus 23-án, 19 órától. Alig volt hét éves, amikor elénekelte a Vuk rajzfilm főcímdalát, s ez meghatározta az életét. Több együttesben is énekelt, 2001 óta tagja a Queen Tribute zenekarnak, de gyakran fellép a Nagy János jazz-zenekarral is. 2010-ben elindult az X-Faktor tehetségkutató versenyen, ahol hatodik lett. Országos hírnevet szerzett, aminek köszönhetően szólókarrierje is beindulhatott.

A "Szerelem, miért múlsz?’" című dala bombaként robbant be a toplistákra, a hazai rádiók egyik legtöbbet játszott száma lett, amellyel a 2011-es düsseldorfi Eurovíziós Dalfesztiválon 22. helyezést érte el. Nem sokkal a fesztivál után megjelent egy újabb dala, a "Vár a holnap", majd a második nagylemeze is.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában