Helyi közélet

2015.08.09. 18:21

Figyelőszolgálattal a biobomba ellen

Záhony, Csap - Megdöbbentő felvételek jelentek meg a napokban az interneten, amelyek az ukrán–magyar határváros, Csap szennyvíztisztító telepén uralkodó minősíthetetlen állapotokról készültek - tájékoztatta portálunkat néhány napja kárpataljai tudósítónk. 

Záhony, Csap - Megdöbbentő felvételek jelentek meg a napokban az interneten, amelyek az ukrán–magyar határváros, Csap szennyvíztisztító telepén uralkodó minősíthetetlen állapotokról készültek - tájékoztatta portálunkat néhány napja kárpataljai tudósítónk. 

Ukrajnában élő tudósítónk, Palkó István arról tájékoztatta portálunkat, hogy a közzétett videókhoz a város független sajtókiadványában, a Mij Csop-ban (Én Csapom) fűztek kommentárt a készítők. Csap kommunális vállalata üzemelteti a víztisztító telepet, de az ott élők tapasztalatai szerint a berendezések mintegy fele működésképtelen. Az ülepítő- és szelektálómedencékben csak imitált tisztítás folyik, szűrőknek nyomuk sincs, így a közel 10 ezer lakosú település szennyvize gyakorlatilag tisztítatlanul ömlik Záhonnyal épp átellenben a Tiszába – olvasható a honlapon.

Veszélyben a folyó

A csapi szennyvíztelepet az 1950-es években építették, amikor a városban csupán feleannyian éltek mint most. Ráadásul azóta számos vasúti üzem és egyéb ipari szennyvízforrás jött létre a település körzetében. Az elhasznált víz tisztítására szolgáló telep viszont azóta sem bővült, sőt, a független Ukrajna megalakulása óta tapasztalható forráshiány miatt a húsz éve még üzemelő berendezések fele is ócskavassá vált.

Palkó István azt írja: jó lenne, ha a magyarországi vízügyi szakemberek, független uniós ellenőrök bevonásával rajtaütésszerű, alapos szemlét tartanának a helyszínen, amely gyakorlatilag centiméterekre fekszik Magyarország és az unió határától, és egyfajta időzített biobombaként ketyeg, amely bármikor tönkreteheti a Tisza folyót és annak élővilágát.

Helyszíni szemlet és mintavételezés

Megerestük a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságot, ahonnan az alábbiakról tájékoztatták portálunkat:

A Tisza záhonyi szakaszán augusztus 5-én akkreditált környezetvédelmi laboratóriumi mintavételezés történt, amelynek mérési eredményei nem utalnak szennyvíz-kibocsátással kapcsolatos szennyezésre.

A híradásban közölt információk kivizsgálása érdekében a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Felső-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatósággal közösen helyszíni szemlét tartott az érintett folyószakaszon. A szemlén a szakemberek megállapították, hogy a víz sárgásbarna színe az időjárási körülmények miatt kialakult algásodásra utal.

A rendszeresen végrehajtott ellenőrzések következő laboratóriumi mintavételezésére szeptember elején kerül sor, azonban a hatóság addig is figyelőszolgálatot állít fel, hogy egy esetleges szennyezés esetén haladéktalanul intézkedhessen.


Záhony - Megdöbbentő felvételek jelentek meg nemrég az interneten, amelyek az ukrán-magyar határváros – Csap – szennyvíz-tisztító telepén uralkodó minősíthetetlen állapotokról készültek. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában