Helyi közélet

2015.08.02. 13:34

Kapaszkodót nyújtanak az eligazodáshoz

Nyíregyháza - „Egy huncut fillért sem kapunk az államtól, pályázunk és nyerünk.” A Kelet arcképcsarnoka: Galyas József, a Volt Állami Gondozottak Országos Egyesületének elnöke.

Nyíregyháza - „Egy huncut fillért sem kapunk az államtól, pályázunk és nyerünk.” A Kelet arcképcsarnoka: Galyas József, a Volt Állami Gondozottak Országos Egyesületének elnöke.

– Szólítson csak simán Józsinak, nem kell engem elnök urazni, látja, se nyakkendő, se divatos cipő, csak egy pulóver meg rövidnadrág – fogad Galyas József Nyíregyházán, a Vasvári Pál utcán, a volt SZÜV-székház bejáratánál, ahol a földszinten található az általa – és még négy társával – alapított Volt Állami Gondozottak Országos Egyesülete. Ez 2004-ben történt, s Józsi a 47 évével ma is a VAGOE elnöke.

– Mi, az alapítók valamennyien közelről ismerjük az állami gondozottak életét, hiszen magunk is megtapasztaltuk, mekkora gond az, amikor az ilyen fiatalok szembetalálják magukat az önálló, kinti élet nehézségeivel.

Heten testvérek

Galyas József nem hallgatja el cigány származását: heten vannak testvérek, hál’ Istennek mindegyik él, valamennyien dolgoznak, de a magára maradt mama képtelen volt ilyen nagy családot eltartani, ezért állami gondozásba kerültek. Ő először Nyíregyházán, majd Berkeszen, végül Tiszadobon tapasztalta meg az állam gondoskodását.

Utóbbi helyen már szakmát is tanult, hegesztői papírt kapott, s ezzel állt munkába először Budapesten, a 31-es Állami Építőipari Vállalatnál, ahol hat évet húzott le, de visszavágyott Dobra. Kitanulta a szigetelő szakmát is, s egy német céghez került Tiszaújvárosba, ahová naponta átjárt tíz éven át.

– Nyughatatlan lélek lévén időközben szerelőbádogosként dolgoztam Spanyolországban meg Németországban is. Magasak voltak a követelmények, de meg is fizették az embert, így tudtam Dobon, bent a faluban venni egy takaros házat, ahol már jó körülmények között élhetett a családom, a lányom és a fiam.

A rendszerváltás tiszadobi lakosként érte, ott lett ő is az MDF tagja, s majd később a helyi testületben a kisebbségi önkormányzat elnöke. Az ma is, de ezalatt a megyei roma kisebbségi önkormányzat alelnökévé is megválasztották. Időközben a Nyíregyházi Főiskolán pedagógusasszisztensi diplomát is szerzett.

Továbbképzéseket szerveznek

– Az egyesületünk valójában egy civil szervezet, mi egy huncut fillért sem kapunk az államtól, a szükséges pénzt pályázatokon nyerjük. Volt, amikor csak 5 milliót, de volt már 120 millió is, amiből programokat, továbbképzéseket tudtunk szervezni, és szervezünk most is.

Eközben említi meg, hogy ő és az egyesületnél alkalmilag szakmai segítséget nyújtók tisztában vannak a cigánybűnözés társadalmi problémájával, a népességhez képest közülük elég sokan vannak börtönben, mert nincs szakmájuk, nem dolgoznak, és gyakorta lopnak, különösen a magányos falusi öregektől.

Ezt a VAGOE nem nézi tétlenül, szakmaszerző tanfolyamokat szerveznek a börtönökben, különösen Tiszalökön, s így kerülnek ki a szabaduláskor kőművesként, hideg burkolóként, hegesztőként a korábbi munkanélküliek, akiket sok helyütt szívesen fogadnak, sőt, keresnek.

- Angyal Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában